Bezig met laden...

Hyundai presenteert truck en trailer op waterstof | Talking Logistics | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Talking Logistics "»" artikelen "»" Hyundai presenteert truck en trailer op waterstof
Talking Logistics

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Hyundai presenteert truck en trailer op waterstof

Hyundai presenteert truck en trailer op waterstof

 /5
0 (0stemmen)

Hyundai onthulde maandag een truck op waterstof. Gelijktijdig lanceerde het Zuid-Koreaanse concern een trailer eveneens op waterstof.

Emissievrij transport. De vraag neemt toe nu meer en meer steden op slot dreigen te gaan voor diesel. Gelijktijdig nemen de opties toe. Een van die opties komt van Hyundai. De Zuid-Koreaanse automaker presenteerde zijn HDC-6 Neptune Concept Class 8 zware vrachtwagen. Dit deed het bedrijf maandag op beurs voor commerciële voertuigen n Atlanta, meldt trucks.com.

De truck bouwt voort op het brandstofcelwerk dat Hyundai heeft ontwikkeld voor zijn Tucson- en Nexo-passagiersvoertuigen. Brandstofcellen zijn een uitstekende technologie voor zware vrachtwagens omdat ze een groter rijbereik, een hoger laadvermogen en minder tanktijd kunnen bieden dan elektrisch aangedreven voertuigen, aldus Hyundai.De brandstofcelstack – het onderdeel dat elektrische stroom uit waterstof produceert – vereist aanzienlijke koeling. De grille van de Neptunus beslaat bijna de gehele voorkant van het voertuig om luchtstroom te bieden. Het grillconcept integreert ook de intrekbare stappen voor aerodynamica. Het heeft geen deurgrepen. Camera’s vervangen zijspiegels. De combinatie van zowel cabine boven de motor als conventionele vrachtwagenformaten zorgt voor efficiënte verpakkingen en verbeterde ergonomie, zei Hyundai.

Waterstof rukt op

Hyundai is niet de enige partij die gelooft in waterstof als brandstofsoort voor de toekomst. Het Amerikaanse Nikola werkt samen met automotive leverancier Bosch aan een waterstofvrachtauto die een actieradius van bijna 2.000 km moet gaan halen. Het bedrijf kondigde begin december 2018 aan dat het met een speciaal model naar de Europese markt komt, de Nikola Tre. Het Belgische Ninatrans bestelt 10 van deze trucks die rijden op waterstof.Nederlandse voertuigfabrikant VDL is bezig met het bouwen van een 27-tons waterstoftruck. Dit is onderdeel van het project H2Share, bedoeld om de ontwikkeling van een waterstoftruck voor logistieke toepassingen te faciliteren.

Toyota lanceert in 2017 in de Verenigde Staten ‘Project Portal’ onthuld – een waterstof brandstofcel systeem dat is ontworpen voor zware vrachtwagens.

Beschikbaarheid waterstof

Binnen dit project wordt ook gekeken naar mobiele waterstoftankstations. De beschikbaarheid van waterstof is in Nederland namelijk nog wel een belangrijk aandachtspunt. Omdat er twee types personenwagens op de markt zijn die op waterstof rijden, met een actieradius van rond de 600 km, zijn er drie tankstations in Nederland te vinden. In Helmond, Rhoon en Arnhem. Waarbij alleen de laatste geschikt is voor bussen en vrachtauto’s. In 2020 moeten het er twintig zijn.

Hyundai presenteerde op de vakbeurs in Atlanta niet enkel een truck, maar een combinatie met een trailer. Het ontwikkelde het gekoelde trailerconcept op basis van waterstof, in samenwerking met industriële gasproducent Air Liquide. De trailer zou een CO2-voetafdruk produceren die tot 90 procent minder is dan een conventionele eenheid.

Steden, energieleveranciers, de voertuigfabrikant, de logistiek dienstverlener, allemaal  hebben ze een rol om elektrisch vervoer op grote schaal mogelijk te maken. Met aantrekkelijke subsidieregelingen, afspraken over normen en een langetermijnstrategie voor stedelijke planning en uitbreiding van de infrastructuur voor laadstations, kan het proces stukken sneller gaan. Wat zijn de punten waar een logistiek dienstverlener zelf over na kan denken alvorens te investeren in een elektrische truck?

Bron: Logistiek.nl

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)