Bezig met laden...

‘Een klapband? Je schrikt je rot en voor je het weet ligt je wagen geschaard op de weg’ | Talking Logistics | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Talking Logistics "»" artikelen "»" ‘Een klapband? Je schrikt je rot en voor je het weet ligt je wagen geschaard op de weg’
Talking Logistics

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

‘Een klapband? Je schrikt je rot en voor je het weet ligt je wagen geschaard op de weg’

 /5
0 (0stemmen)

KELDONK/VEGHEL - Bij truckerscafé De Sluis aan de N279 werd gisteren de eerste slimme bandenspanningsmeter van Zuid-Nederland in gebruik genomen. Die meter moet een hoop verkeersopstoppingen gaan voorkomen.

,,Of het me handig lijkt, zo’n bandenspanningsmeter in de weg? O, absoluut. Dan kan je er op tijd iets aan doen. Ik heb al een paar keer een klapband gehad. Nou, dan schrik je je rot. Het is vooral heftig als het een band bij de stuuras is. Voor je het weet lig je dan met je wagen geschaard op de weg.” 

In truckstop De Sluis bij Keldonk, pal aan de N279, eet vrachtwagenchauffeur Reinier Eekma een uitsmijter. Hij heeft er al een halve dag op drukke Brabantse wegen opzitten. Hij zit in de kleine serre, want binnen is het véél te vol. Gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie is er, wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad, directeur Bart Smolders van Heijmans Infra, medewerkers van Heijmans, mensen van SmartwayZ.NL, ambtenaren, woordvoerders en pers. Eekma lacht: ,,Ik dacht al, wat is hier nou aan de hand?” 

In de bus achter een vrachtwagen aan


Ingebruikname van de slimme bandenspanningsmeter langs de N279 te Keldonk. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

Zojuist werd een paar honderd meter verderop officieel de eerste slimme bandenspanningsmeter van Zuid-Nederland in gebruik genomen. De hele groep ging in een bus achter een vrachtwagen aan en zag zo met eigen ogen dat de meter werkte. De meter in de N279 is de éérste in Nederland met een signaalbord langs de weg. Al eerder werd er zo’n slimme meter aangelegd in het wegdek van de A16, bij Rotterdam, maar die communiceert alleen rechtstreeks via dashboards van supermoderne vrachtwagens. De meter in de N279 doet allebei en bereikt dus álle vrachtwagens. Ook de A67 en de A58 zullen over enige tijd meters zoals die in de N279 krijgen. 

Net als die borden met smileys

De meter moet het aantal verkeersopstoppingen door vrachtwagens met lekke banden of klapbanden fors verminderen. Vanaf nu krijgen vrachtwagens die hier over een rij sensoren in het wegdek rijden een paar honderd meter later een melding op een digitaal bord. Net zoals die borden met smileys die aangeven of je te hard rijdt of niet, krijg je te zien of de bandenspanning goed is, te laag of véél te laag. Wie een rood uitroepteken ziet, doet er goed aan direct in actie te komen. Bij een geel uitroepteken is het slim de spanning in een garage te laten meten, maar hoeft dat niet à la minute. De meter zit in het wegvak richting Veghel. Dan kan je namelijk meteen in Veghel naar een garage rijden om het probleem op te lossen, zo is de achterliggende gedachte. 

Meer dan veertig procent van de incidenten met vrachtwa­gens heeft te maken met een lekke band of een klapband.

Theo Stevens, SmartWayZ.NL

Klapband

De slimme meter is ontwikkeld door Smartwayz.NL, innovatief mobiliteitsprogramma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Brabant en Limburg, diverse gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen. Theo Stevens van SmartwayZ.NL: ,,We hebben onderzoek gedaan en daar kwam uit dat meer dan veertig procent van de incidenten met vrachtwagens te maken heeft met een lekke band of een klapband. En als je dan bedenkt dat een gestrande vrachtwagen het verkeer veel meer ophoudt dat een auto, dan besef je hoeveel verschil zo'n meter uit kan maken. Met een goede bandenspanning kan je incidenten voorkomen.


De melding die vrachtwagenchauffeurs op het digitale bord te zien krijgen als de bandenspanning te laag is © SmartwayZ.NL


Wat je ook ziet is, dat als er op de ene weg een stremming ontstaat, dat zijn uitwerking heeft op het hele wegennet in Brabant.” Eigenaar Ronald Cremers van truckstop De Sluis herkent dat: ,,Het is hier áltijd druk, maar als het extreem vast staat, dan weet je het wel. Dan is er meestal iets met een vrachtwagen, hier of op een andere weg verderop. En ja, dan kan het héél lang duren.” Stevens: ,,Een vrachtwagen sleep je niet even weg. Dat kan uren duren.”

Het is hier áltijd druk, maar als het extreem vast staat, dan weet je het wel. Dan is er meestal iets met een vrachtwa­gen.

Ronald Cremers, Truckstop de Sluis

De slimme meter is onderdeel van een heel pakket aan nieuwe technische snufjes om het verkeer beter te laten doorstromen. Zo worden binnenkort een stukje verderop op de N279 richting Veghel ook slimme verkeerslichten geplaatst. Die communiceren met vrachtwagens, zodat ze die bij kruisingen voorrang kunnen geven. De slimme bandenspanningsmeter is er vooralsnog alleen voor vrachtverkeer. Voor auto's zou je een hele andere techniek nodig hebben, legt Stevens uit. ,,En daar is de urgentie ook niet zo groot.”

Beter voor het milieu

Een betere bandenspanning betekent overigens niet alleen een betere doorstroming, maar is ook goed voor het milieu, vertelt Stevens. ,,Je bespaart al gauw zo'n drie procent op brandstof en je banden slijten minder snel. Het is dus voor bedrijven alléén daarom ook al interessant om te zorgen voor een goede bandenspanning.” 

Verder

Zo, Reinier Eekma heeft zijn uitsmijter op. Hij trekt snel zijn jas aan. Door naar de volgende klant en daarna moet hij nog terug naar Heerenveen. ,,Als ik straks op zo'n digitaal bord lees dat een band te zacht is, dan zal ik daar zeker wel iets mee doen. Ja, ik kan me heel goed voorstellen dat deze meter ongelukken kan voorkomen.”


Reinier Eekma vertrekt weer bij truckstop De Sluis © Lieke Mulder


Bron: AD

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)