Bezig met laden...

‘Stadsdistributiehubs kunnen last mile aanzienlijk goedkoper maken’ | Talking Logistics | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Talking Logistics "»" artikelen "»" ‘Stadsdistributiehubs kunnen last mile aanzienlijk goedkoper maken’
Talking Logistics

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

‘Stadsdistributiehubs kunnen last mile aanzienlijk goedkoper maken’

 /5
0 (0stemmen)

De laatste schakel (last mile, red/.) in de logistieke keten vertegenwoordigt 50 procent of meer van de totale logistieke kosten bij e-commerce. Dit is een van de belangrijkste uitkomsten in het rapport ‘Last Link, Quantifying the Cost’ van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Het onderzoek is gebaseerd op een  nieuwe, samen met P3 Urban Logistics ontwikkelde tool, waarmee ontwikkelaars, investeerders en eindgebruikers de totale kosten voor de last mile voor elk type vastgoed kunnen kwantificeren. Ter verduidelijking: de last mile verwijst naar de laatste kilometers in de e-commerce supply chain, of deze nu wordt uitgevoerd per bestelbus of elektrische fiets, in de stad of op het platteland, naar een afhaalpunt of een woonhuis.

Verkorten van ‘STEM-afstand’

Met de omarming van e-commerce, zijn ook de verwachtingen omtrent bezorgservice en snelheid van leveren enorm toegenomen. Efficiëntie in de last mile een cruciale impact op levertijden en kosten door de rijtijd van stedelijke distributiepunten of stadsdistributiecentra naar afhaalpunten, de zogenoemde ‘STEM-afstand’ te verkorten.

Kostenverhogende inefficiënties

Het rapport schrijft de hoge kosten voor de laatste schakel in het totale logistieke proces toe aan verschillende kostenverhogende inefficiënties zoals gebrek aan leveringsgarantie, suboptimale leveringsroutes en niet gecombineerde retouren in congestiegevoelige stedelijke gebieden.

Stedelijke distributiepunten: kostenefficiënter

Uit een analyse van vier belangrijke Europese markten – Londen, Parijs, Madrid en Milaan – bleek dat het verkleinen van de STEM-afstand (de afstand dus van en naar een afhaalpunt) de totale kosten in de laatste schakel gegarandeerd verlaagt. Ondanks de hogere huren voor stedelijke distributiepunten/centra is dit nog altijd kostenefficiënter dan werken vanuit distributiecentra buiten de stad, constateren de rapporteurs.

‘Stadshubs verlagen loonkosten’

Stedelijke logistieke hubs, vaak langs of binnen de ring van een stad, verminderen de tijd en de loonkosten van bezorgers, verlagen de brandstofkosten en optimaliseren het gebruik van het vervoer of dit nu bestelauto´s of fietsen zijn. Een vermindering van 20 minuten reistijd in de ‘last link’ levert een gemiddelde besparing op van 2 miljoen per jaar of, zoals in het geval van Parijs, maar liefst 4 miljoen euro per jaar.

Verschil wordt gemaakt op de last mile

Volgens Menno van Boxtel, Head of Industrial & Logistics van Cushman & Wakefield, is het optimaliseren van de last mile in de totale logistieke keten niet alleen vanuit kostenefficiëntie van groot belang. “Dat toont onze nieuwe ook tool aan. Juist in dit deel van de keten vindt de daadwerkelijke interactie met consumenten plaats en kan het verschil gemaakt worden.” De hogere huren voor stedelijke distributiepunten worden zeker terugverdiend door de enorme besparingen die in dit laatste deel van de supply chain te realiseren zijn, stelt Van Boxtel. “Daarnaast is de nabijheid van consumenten een steeds belangrijker criterium om het verschil te maken ten opzichte van de concurrentie net zoals het aantrekken van geschikt personeel.”

Enorme vraag logistiek vastgoed

De vraag naar logistiek vastgoed in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het totale opnameniveau ligt op recordhoogte en zal naar verwachting uitkomen op circa drie miljoen vierkante meter. Dit is hetzelfde niveau als over 2018, een jaarlijkse groei van ruim 10 procent. De groei in de vraag naar stadsdistributiecentra en -punten was met een jaarlijkse groei van 14 procent nog sterker en deze groei zet dit jaar door. Het aandeel stadlogistiekvastgoed (Urban Logistics, red.) in de totale logistiek vastgoed opname zal daardoor toenemen tot circa 10 procent, is de verwachting van Cushman & Wakelfield dat met de nieuwe tool investeerders en vastgoedgebruikers wil helpen bij het maken van belangrijke keuzes omtrent verdere efficiëntieverbeteringen in de supply chain ten behoeve van bijvoorbeeld portefeuillebeheer en herstructurering, locatiekeuzes en optimalisatie van afleverroutes.

Drone verbeteren supply chains

Voor de langere termijn verwacht de vastgoedadviseur dat duurzame oplossingen en technologie van groot belang zijn voor het verbeteren van de supply chain zoals autonome voertuigtechnologie of bijvoorbeeld het gebruik van drones.

Last mile: 50 procent logistieke kosten

In een eerder verschenen onderzoeksrapport ‘The Changing Face of Distribution’ werd volgens de vastgoedadviseur al duidelijk dat de kosten voor de last mile op circa  50 procent liggen van de totale logistieke kosten. Optimalisatie van juist die last link kan ervoor zorgen dat dit aandeel daalt naar 32 procent, aldus Cushman & Wakefield.

Bron: Logisitiek.nl

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)