Bezig met laden...

Datadelen: het nieuwe logistieke goud | Talking Logistics | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Talking Logistics "»" artikelen "»" Datadelen: het nieuwe logistieke goud
Talking Logistics

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Datadelen: het nieuwe logistieke goud

 /5
0 (0stemmen)

Als logistiek dienstverlener data verzamelen, uitwisselen en beschikbaar maken voor klanten, mede logistiek dienstverleners of verladers. In de praktijk is dat nog een hele toer. Een aantal koplopers ontwikkelde zelf een online platform. Zij zien in dat data het nieuwe logistieke goud is. Wie volgt?

Dat er volop kansen zijn als het gaat om data delen is voor de meeste logistiek dienstverleners al wel duidelijk aan het worden. De praktijk blijkt nog altijd weerbarstiger. Zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro. De bank stelt dat de urgentie er nu echt is voor logistiek dienstverleners om meer op basis van data en gedeelde data te gaan handelen om de lege kilometers aan te pakken. Bang om cruciale bedrijfsinformatie te grabbel te gooien? Dat station is gepasseerd. Albert Jan Swart van ABN Amro: “Logistiek dienstverleners moeten intensiever met data gaan werken. Dat geeft ze de kans op een goed verhaal naar verladers toe. Verladers zouden op hun beurt meer oog moeten hebben voor de verborgen kosten van inefficiëntie.”

Bewustwording bij logistiek dienstverleners groeit

Michael van Ooijen, division director road bij Rhenus Logistics, zegt de conclusies van het rapport volledig te onderschrijven. “De praktijk is inderdaad weerbarstiger. Immers, er zit zoveel differentiatie in transport dat dit zorgt voor een gigantische complexiteit in de keten. Tel daarbij op dat het vaak al een uitdaging is om interne applicaties op elkaar af te stemmen en optimaal te gebruiken.” Toch is Van Ooijen, evenals veel respondenten aan het onderzoek, positief gestemd. “De bewustwording groeit dat data belangrijk is voor het verbeteren van de processen en de beladingsgraad, en dat is goed.” De Rhenus-directeur zou graag zien dat bedrijven nauwer samenwerken, zowel verladers en logistiek dienstverleners als logistiek dienstverleners onderling. “Daar ligt volgens mij echt de grootste kans op besparingen, zoals kilometerreducties en het verhogen van de beladingsgraad. Vertrouwen en veiligheid van data spelen wel een sleutelrol bij het bereiken van een optimale consolidatie. Blockchain of iShare kunnen het vertrouwen vergroten.” Door met business intelligence en data science meer info te halen uit de bestaande data moeten logistiek dienstverleners proberen een beter beeld te krijgen van waaruit de 40 procent leegrijden bestaat, stelt Van Ooijen.

"Door met business intelligence en data science meer info te halen uit data moeten logistiek dienstverleners proberen een beter beeld te krijgen van waaruit de 40 procent leegrijden bestaat."

Nijhof Wassink introduceert eigen dataplatform

Er is een aantal logistiek dienstverleners die niet alleen de intentie uitspreken maar ook echt hun nek aan het uitsteken zijn en volop investeren in IT en data intelligence. En die in sommige gevallen zelfs met een eigen onlineplatform voor data-uitwisseling komen. Nijhof Wassink is er daar één van. De logistiek dienstverlener uit Rijssen had al een meststoffentransportportal en een nieuw TMS, maar gaat nu een stap verder. Het bedrijf komt met FlowNxt, één dataplatform voor de complete mengvoer supply chain. Martin Schoenmaker, general manager feed logistics bij Nijhof-Wassink, legt uit wat het belang is van deze volgende stap. “Met onze klanten in de mengvoederindustrie wisselen wij via ons TMS nu al realtime informatie uit over orders, ritten en dergelijke. We hebben het dan puur over het eindproduct dat wij voor de fabrikanten vervoeren. Deze klanten hebben ook andere transporten, bijvoorbeeld van grondstoffen. Daarom hebben we samen met een gespecialiseerde partij een onafhankelijk dataplatform ontwikkeld om ook het dataverkeer met de vervoerders van deze stromen te faciliteren.” FlowNxt is opgezet om te functioneren als de regisseur van de supply chain. De kern is een ICT-koppeling tussen mengvoerfabrikanten en transporteurs, die alle informatie op één plek samenbrengt. Het platform faciliteert niet alleen de planning en aansturing van transport en logistiek, maar ook de communicatie met de eindgebruiker, bijvoorbeeld in de vorm van first en last mile informatie. Schoemaker: “Wat de mengvoederfabrikanten nu kunnen met Nijhof-Wassink en hun eindproduct, kunnen ze straks met al hun vervoerders en stromen die moeten worden vervoerd. Allemaal via die ene koppeling.

Pirke van den Elsen

Van den Bosch matcht opdrachtgevers en subcontractors

Ook Van den Bosch zet digitaliseringsstappen. Transforming Logistics Together heet de campagne waarmee de logistiek dienstverlener uit Erp de boel wil opschudden. Pirke van den Elsen, business development manager bij Van den Bosch, zegt moderne technologie te willen gebruiken om opdrachtgevers en subcontractors met elkaar te matchen. De bulkvervoerder stelt zichzelf op als verbinder, als knooppunt van datastromen, als onlineplatform om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De eerste stap is een nieuwe onlineportal, genaamd FreightInsight. Dat is de start van een breder programma, dat diverse elementen bevat, ook één voor onlinevrachtuitwisseling. “Het is onze ambitie om data niet alleen aan te bieden, maar ook beschikbaar te stellen voor verdere integratie van de systemen waar onze relaties mee werken”, zegt Van den Elsen. “Delen van data is daarin de eerste stap, zodat klanten realtime kunnen zien waar onze laadeenheden zijn. Dan kun je meer stappen maken, zoals timeslotmanagement. Als een truck bij een fabriek later aankomt dan afgesproken, kan de fabriek zijn planning aanpassen. Daar is wel integratie voor nodig met de chauffeurs onderweg. Delen van data en kennis gaat ons verder brengen. Zo kunnen we bijvoorbeeld andere verladers iets leren met ervaringen die we elders hebben opgedaan.”Inzicht in kwaliteit

Is een bulkvervoerder eigenlijk wel de aangewezen partij om een vrachtuitwisselingsplatform te runnen? Van den Elsen vindt van wel. “Je kunt als verlader een vracht natuurlijk ook op een onafhankelijk onlineplatform plaatsen. Maar bij ons weet je zeker dat het voor elkaar komt en volgens de kwaliteitseisen die we samen hebben afgesproken. Wij beoordelen iedere uitgevoerde rit met een aantal sterren, bijvoorbeeld voor ontime performance, zodat we steeds beter inzicht krijgen in de kwaliteit die een subcontractor levert. Op die manier kunnen we beter matchen. De informatie wordt gaandeweg steeds meer waard, zeker als we er meer verladers bij kunnen betrekken.”

"Delen van data en kennis gaat ons verder brengen."

Compleet vrachtuitwisselingsplatform

Het eerste concrete product is de onlineportal FreightInsight, volgens Van den Elsen de praktische invulling van ‘track and connect’, als één van de zeven bouwstenen in de campagne. Een ander element heet ‘define and match’, daarin komt een compleet vrachtuitwisselingsplatform tot ontwikkeling. Dat is er al, maar faciliteert nu de transacties. De volgende versie houdt zich ook bezig met het biedingsproces en registreert de kwaliteitseisen van de opdrachtgever en dat wat subcontractors kunnen leveren. “Zo gaan we de bouwstenen steeds verder optuigen”, aldus Van den Elsen.

Onlinematchingsplatform voor boxcontainervervoer

Logistiek dienstverlener H&S ontwikkelt ook een platform. Nieuwe CEO Timo Huges vertelde in een interview dat hij meer en meer betrokken raakt bij de oprichting van Uturn, het bedrijfsonderdeel van H&S met een onlinematchingsplatform voor het boxcontainervervoer. Want Huges is een warm pleitbezorger van deze onlineservices. Tijdens de Summit Ketenregie op 19 november in Nijmegen vertelde hij onlangs zijn verhaal. “We staan met Uturn aan de vooravond van een eerste investeringsronde. Het gaat inmiddels heel goed met zo’n duizend matches per maand, vervoersopdrachten die online binnen 15 minuten worden geplaatst in het netwerk. Ik vind dat heel knap. Er zit een team op van acht mensen, de gemiddelde leeftijd is 28 jaar. Ze zijn bezig met het opzetten van de Uber van de boxcontainersector.” Huges prijst zijn voorganger (oprichter en eigenaar van H&S) Ubbo Hempenius, die onlangs een lintje ontving voor zijn visie en inzet. Zijn visie heeft het bedrijf in deze traditionele sector doen verschuiven naar een echt servicebedrijf. Huges zet zelf de volgende stap. “Ik zie dit bedrijf steeds meer veranderen in een organisatie met ICT als kernactiviteit.”

Tinder voor verladers

Verladers nemen ook zelf  het heft in handen en zijn gestart met het platform Compose. Dat doen ze omdat verladers te weinig merken dat een logistiek dienstverlener hen helpt om de ladingstromen efficiënter te maken. Terwijl een verlader daar wel op zit te wachten, weet Nanne Schriek van Evofenedex en projectleider van Compose. “Ook weten we dat samenwerkingstrajecten vaak mislopen door het ontbreken van een ‘klik’ tussen personen of gebrek aan vertrouwen. Daarom zijn we met Tilburg University het platform Compose gestart”, aldus Schriek, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het platform, dat is bedoeld als een soort Tinder voor verladers, die partijen met elkaar koppelt die niet met elkaar concurreren maar complementair zijn aan elkaar.

“Als de één verregaand gedigitaliseerd is en de andere niet, wordt samenwerken een lastig verhaal."

Complementaire stromen

Verladers zien nog teveel dat logistiek dienstverleners vooral naar hun eigen klantendatabase kijken en daarbinnen optimaliseren. En niet kijken over de partijen heen. Schriek: “Ook verladers doen dat nog weinig”. Dat impliceert dat er alleen efficiënt wordt gewerkt binnen de bestaande ketens. Volgens Schriek valt er waarschijnlijk nog veel winst te halen door te kijken naar bedrijven in de buurt of bedrijven met complementaire transportstromen. De supply chain volwassenheid is daarbij een belangrijk criterium. Schriek: “Als de één verregaand gedigitaliseerd is en de andere niet, wordt samenwerken een lastig verhaal.”

Bron: Logistiek.nl

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)