Bezig met laden...

Binnenvaart wordt duurzamer met netwerk van oplaadpunten | Talking Logistics | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Talking Logistics "»" artikelen "»" Binnenvaart wordt duurzamer met netwerk van oplaadpunten
Talking Logistics

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Binnenvaart wordt duurzamer met netwerk van oplaadpunten

 /5
0 (0stemmen)

Verschillende bedrijven werken samen aan een netwerk van laadstations voor binnenvaartschepen. Daarmee kan de vaak vervuilende vaart vergroenen en kunnen bedrijven als Heineken milieuvriendelijker transporteren. Verwisselbare batterijcontainers leveren de nodige stroom zodat een schip niet uren hoeft op te laden.

Zero Emmission Services (ZES), een samenwerking tussen ING, energie- en technisch dienstverlener ENGIE, maritiem technologiebedrijf Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam, werd deze week officieel gelanceerd, maar daar ging wel een voorbereidingstraject van een jaar aan vooraf. Willem Dedden, CEO van ZES, gaat de komende maanden een duurzaam energie-pakket in de markt zetten voor de Nederlands binnenvaart.

Batterijcontainers en laad-en wisselstations

Het concept van ZES is gebaseerd op het gebruik van verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, een dekkende infrastructuur van laad- en wisselstations, technische ondersteuning en een innovatief betaalconcept waarbij scheepseigenaren duurzame batterijcontainers kunnen huren in plaats van dat ze zelf grote inverseringen hoeven te doen. Dedden: “Heineken is onze Launching customer, ENGIE levert de groene stroom en de technische kennis van de laadinfra. Wärtsilä de scheepstechniek en batterijen– en ING is betrokken bij de financiele component. Onze oplossing willen we namelijk zo laagdrempelig aanbieden. Schippers hoeven dus geen batterijcontainers te kopen en betalen alleen bij gebruik.”

Hoewel elektrische scheepvaart een groeiende trend is, loopt ZES voorop in de wereld met de missie om hele landelijke oplaad- en wisselinfrastructuur aan te leggen. Dedden: "We beginnen in Nederland waar het schip 'de Alphenaar' straks emissieloos heen en weer gaat varen op het traject tussen de Heinekenbrouwerij in Zoeterwoude en Moerdijk. Maar volgend jaar moeten daar nog vijf schepen bij komen.” Het eerste wissel- en oplaadstation van ZES komt in Alphen aan de Rijn.100% groene stroom

In eerste instantie levert ENGIE de groene Nederlandse stroom. Maar straks mogen andere leveranciers ook meedoen, als ze maar energie aanbieden die gegarandeeerd groen is en herleidbaar tot aan de bron. Dedden: “Met twee opgeladen containerbatterijen, zogenaamde ZES-Packs, kan een binnenvaartschip 50 tot 100 kilometer varen, afhankelijk van de stroming, de grootte en lading van het schip. Dus met ongeveer 20 laadplekken kunnen we een goede landelijke dekking bieden. Onze ambitie is om in de komende twee jaar 5 tot 10 binnenvaartschepen te laten varen op duurzame elektriciteit. Dat bouwen we op tot 150 binnenvaartschepen in 2030, waarvan 75 containerschepen. Dat is 25% van de 300 containerschepen in Nederland.”

Wat dat oplevert aan milieu-impact? Dedden: “Per schip zorgt de overstap van dieselaandrijving naar een ZES-Pack voor een jaarlijkse besparing van 1.000 ton CO2. En dan hebben we het nog niet over de daling van uitstoot van fijnstof en stikstof die een dieselmotor met zich meebrengt.” Omdat het opladen van een batterij-container ongeveer twee uur duurt - te lang voor de binnenvaartschipper die van Amsterdam onderweg is naar Antwerpen - zal het wisselen van containers waarschijnlijk aantrekkelijker worden dan het ter plekke opladen van een lege batterij.

Herbruikbare batterijen

Hoe zit het eigenlijk met de de milieu-impact van het maken van de containerbatterijen? Dedden: “Het klopt dat de productie van batterijen ook emissie vrijkomt. Maar we hebben berekend dat we met de besparing die onze ZES-packs opleveren, ruim binnen een jaar break-even spelen. Een batterij gaat wel 10 jaar mee op de schepen en daarna zijn ze nog 10 jaar te gebruiken voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de opslag van overtollige groene stroom, netbalancering of tijdens evenementen ter vervanging van dieselgeneratoren. Ze kunnen daarna zelfs volledig gerycled worden.

Bron: Duurzaambedrijfsleven

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)