Bezig met laden...

Schip op waterstof met techniek van Toyota-auto | Talking Logistics | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Talking Logistics "»" artikelen "»" Schip op waterstof met techniek van Toyota-auto
Talking Logistics

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Schip op waterstof met techniek van Toyota-auto

 /5
0 (0stemmen)

Autobedrijf Toyota werkt samen met de Japanse scheepbouwer Yanmar om een waterstofsysteem voor schepen te bouwen, gebaseerd op de techniek in de waterstofauto Mirai. Yanmar hoopt hiermee de scheepvaart te verduurzamen, voor als diesel of stookolie in de toekomst verboden worden.

Het Japanse bedrijf dat al sinds begin vorige eeuw scheepsmotoren bouwt zal een klein passagiersschip een waterstoftank en brandstofcel geven. Beiden zijn afkomstig uit de Mirai en leveren daarmee een beperkt vermogen voor het veel grotere en zwaardere schip. Yanmar wil uitvogelen of en hoe er toch een maximale range en snelheid uit de apparatuur gehaald kan worden. Makkelijk in te bouwen

Het schip moet nog dit jaar klaar zijn. Dan zal de motorbouwer uitgebreid testen en kijken of het systeem geschikt is voor de scheepvaart. Het moet makkelijk in te bouwen zijn, zodat een waterstofboot niet te veel gaat kosten. Ook moet blijken of de waterstoftank, die onder druk staat, veilig genoeg is op een schip. Als alles werkt wil Yanmar het snel toepassen op meerdere plekken.

Het is niet de eerste keer dat waterstof als scheepsbrandstof dient. De experimentele Energy Observer loopt op waterstof, zon- en windenergie. Ook zijn er plannen voor grotere schepen op waterstof, gebouwd door het Noorse Ulstein. Die schepen zijn voorlopig echter niet op de markt. Het voordeel van de tactiek van Yanmar: de technologie heeft zich al bewezen in auto's. Als de brandstofcel genoeg kracht levert voor (kleinere) schepen, staat niets het Japanse bedrijf in de weg om snel op te schalen.

Vervanging van stookolie

Waterstof is één van de beste oplossingen voor verduurzaming van de scheepvaart. Vooral de zwaardere schepen die grote afstanden afleggen hebben weinig aan batterij-aangedreven motoren, omdat er dan te vaak moet worden opgeladen. Voorlopig varen oceaanreuzen nog op vervuilende brandstoffen zoals stookolie. Daarbij komt niet alleen veel CO2 vrij, het veroorzaakt ook andere vervuilingen. Waterstof is echter helemaal emissievrij, mits het gemaakt wordt met groene stroom en niet met aardgas.

Bron: Duurzaambedrijfsleven

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)