Bezig met laden...

Primeur op het platteland: truck moet lading op kop van eiland lossen om verkeer te verminderen | Talking Logistics | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Talking Logistics "»" artikelen "»" Primeur op het platteland: truck moet lading op kop van eiland lossen om verkeer te verminderen
Talking Logistics

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Primeur op het platteland: truck moet lading op kop van eiland lossen om verkeer te verminderen

 /5
0 (0stemmen)

Goeree-Overflakkee gaat vrachtwagens zo veel mogelijk weren door aan de rand van het eiland twee goederenhubs te creëren. De bedoeling is dat de trucks hun lading daar overzetten op elektrische busjes, waarna die op pad gaan om bedrijven in de gemeente te bevoorraden. Goeree-Overflakkee is hiermee de eerste plattelandsgemeente in Nederland waar dit gebeurt.

De verkeersdruk op het toeristisch eiland is de laatste jaren flink toegenomen. Vooral in de zomer staan de twee grote wegen geregeld vast, door het groot aantal recreanten en toeristen die dan in dit gebied verblijven.

Verschillende partijen op het eiland denken daarom al een tijdje na over oplossingen om de verkeersstromen te reduceren. Dat heeft niet alleen voordelen voor de doorstroming, maar ook het milieu. ,,Zo’n 40 procent van de CO2-uitstoot hier komt uit mobiliteit’', vertelt wethouder Tea Both.

Zo’n 40 procent van de CO2-uit­stoot komt hier uit mobiliteit

Tea Both

Zij denkt dat een goederenhub, een voorziening die tot nu toe vooral te zien was in de grotere steden, een goede manier is om de druk op de wegen te verminderen. De plannen hiervoor zijn al in een vergevorderd stadium. De betrokken bedrijven (waaronder energiebedrijf Deltawind) hebben zelfs al een plek uitgezocht. De eerste goederenhub komt bij Oude Tonge, dichtbij de A29. Vrachtwagens die vanaf die kant het eiland oprijden, kunnen hun vracht dan snel lossen en weer verder gaan over de rijksweg.

Stellendam

Ze zoeken nog naar een tweede plek aan de andere kant van het eiland bij Stellendam, waar vrachtverkeer vanaf de N57 terecht kan. Van daaruit kan de vracht duurzaam worden vervoerd naar de verschillende kernen van Goeree-Overflakkee.

Lokale ondernemers die betrokken zijn bij het plan, zijn volgens Both enthousiast. Zo heeft Solaas, de bierbrouwer op het eiland, al toegezegd om zo veel mogelijk via de hub te doen. Ook zorginstelling Curamare, met het Van Weel Bethesda Ziekenhuis de grootste werkgever op het eiland, doet mee.

Werk

Op de goederenhubs komen ook mensen te werken met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Die gaan een stukje toezicht en verlading doen.‘’

Er is ook een medewerker aangesteld die ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk bedrijven en vervoerders gebruik gaan maken van de goederenhubs ,,We kunnen het niet afdwingen, maar we hopen dat er veel animo voor is. Ook willen we de hubs opnemen in onze aanbestedingen’', vertelt Both.

De eerste hub gaat begin volgend jaar open, aldus de gemeente.

Bron: AD

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)