Bezig met laden...

Pilot met deelscooters start positief: 'Ik wacht hier al drie jaar op' | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Pilot met deelscooters start positief: 'Ik wacht hier al drie jaar op'
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Pilot met deelscooters start positief: 'Ik wacht hier al drie jaar op'

Pilot met deelscooters start positief: 'Ik wacht hier al drie jaar op'

 /5
0 (0stemmen)

Even snel van A naar B rijden of juist de files vermijden om sneller in het centrum van Rotterdam te komen? Het kan sinds deze week allemaal in Capelle aan den IJssel. Een proef met 150 deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing moet hier namelijk uitwijzen of deze vervoersmiddelen passen bij de stad.

Bij de Koperwiek en metrostations Slotlaan en Capelle Centrum staan maandagochtend de eerste elektrische scooters al klaar voor gebruik. Vooral de jeugd lijkt enthousiast, zo blijkt wel uit de vele verbaasde reacties van middelbare scholieren die richting de Koperwiek lopen tijdens de lunchpauze. Voor hen zijn de deelscooters natuurlijk alom bekend in het straatbeeld van Rotterdam en de komende tijd dus ook in Capelle. Maar of alle Capellenaren daar op zitten te wachten, is nog maar de vraag.
De deelscooters van Felyx en Check liggen voor het oprapen bij metrostation SlotlaanDe deelscooters van Felyx en Check liggen voor het oprapen bij metrostation Slotlaan© Radio Capelle

Zuinig mee omgaan

Ellie de Beer heeft in Rotterdam in ieder geval al een paar minder positieve ervaringen gehad met de elektrische tweewielers. Verkeerd geparkeerde scooters blokkeren hier vaak de stoep waardoor ze met haar rollator soms gedwongen over de weg moet lopen. Enorm irritant, zo vindt ze zelf.
Ondanks dat ze deze trend eveneens in Capelle verwacht, ziet ze zeker ook de positieve kanten van de geïntroduceerde pilot: "Ik ben nog van de generatie dat je trots was als je een scooter kon kopen, dus ik vind het moeilijk om aan te wennen. Toch zie ik het voordeel er wel van in: je hoeft geen geld meer uit te geven om een dure scooter te kopen en als dit succesvol blijkt zal dat in de toekomst misschien ook zo zijn met auto's."
Wilfred, die ook in Capelle woont, deelt deze mening en voegt er nog aan toe dat hij hoopt dat mensen met de voertuigen omgaan alsof ze van zichzelf zijn, want: "Als je iets gebruikt van een ander ben je daar zuinig op." Capellenaar Ger heeft dezelfde hoop, maar vindt ook het feit dat de scooters zuinig zijn voor het milieu een positieve opsteker. Desondanks zal hij zelf geen gebruik maken van de deelscooters: "Ik heb al een elektrische fiets, dus ik ga al snel genoeg", zegt hij met een knipoog.
Bekijk in de video hieronder hoe andere Capellenaren reageren op de komst van de deelscooters:

Het op de juiste manier omgaan met de scooters is ook een belangrijke pijler voor de gemeente. Zo waarschuwde wethouder Rik van Woudenberg eerder al dat er direct gestopt zal worden met de proef als blijkt dat de elektrische tweewielers voor een enorme puinhoop gaan zorgen. Verder zal de gemeente de komende drie maanden vooral gebruiken om beter in beeld te krijgen waar de meeste scooters zich bevinden en in welke gebieden de meeste gebruikers wonen, zo vertelde de wethouder afgelopen zaterdag in IJssel Nieuws. Op basis daarvan zullen er begin volgend jaar waarschijnlijk aanpassingen volgen waarbij er in de apps vakken worden aangewezen waar de deelscooters geparkeerd kunnen worden.

Ideaal

De eerste gebruiker is maandagochtend in ieder geval al gespot. Remiro Manuela springt nog bijna geen gat in de lucht als hij op de groene scooters van GO stuit bij metrostation Capelle Centrum: "Eindelijk, ik wacht hier al drie jaar op! Ik denk dat mensen dit echt gaan waarderen, zeker als ze de scooter regelmatig gebruiken zoals ik dat ook twee keer in de week doe."


Een van de eerste gebruikers van de deelscooters in Capelle kan zijn geluk niet opEen van de eerste gebruikers van de deelscooters in Capelle kan zijn geluk niet op© Radio Capelle

 


Volgens de Capellenaar zorgt de komst van de deelscooters voor zekerheid bij mensen die geen scooter of auto hebben. Elke keer maar wachten op het openbaar vervoer, dat de laatste tijd nog wel eens wil uitvallen, hoeft nu dus niet meer. "Het geeft je gewoon de mogelijkheid om te zeggen: ik kan sneller ergens naartoe. Met uitgaan bijvoorbeeld moest ik altijd tot en met Capelsebrug of Kralingse Zoom met de scooter om vervolgens nog helemaal naar de Terp te fietsen. Nu kan ik gewoon in één keer naar huis, ideaal toch?"

Meld overlast!

De proef met de groene tweewielers zal tot en met de zomer van 2023 gaan duren. Na die periode volgt een definitief besluit vanuit de gemeente, al is er zoals gezegd dus ook een mogelijkheid dat de proefperiode al eerder wordt afgebroken. De gemeente moedigt bewoners dan ook aan om bij overlast een melding te doen bij aanbieders Check, Felyx en GO Sharing zodat hier zo snel mogelijk actie tegen wordt ondernomen. Bewoners kunnen ook online een melding doen of telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 14 010 bij de gemeente Capelle aan den IJssel.
Ook zijn bewoners die tijdens de proef willen meedenken van harte welkom. Door een mail te sturen naar deelscooters@capelleaandenijssel.nl kunnen zij via een enquête op twee momenten hun mening geven, waarna de gemeente deze in december 2022 en in juli 2023 zal onderzoeken. De resultaten van deze enquêtes worden uiteindelijk meegenomen in de evaluatie van de pilot.
Dit is een bericht van onze mediapartner Radio Capelle.
Bron: Rijnmond.nl

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)