Bezig met laden...

Autodelen was nog nooit zo populair: 7 keer meer gebruikers dan in 2017. | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Autodelen was nog nooit zo populair: 7 keer meer gebruikers dan in 2017.
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Autodelen was nog nooit zo populair: 7 keer meer gebruikers dan in 2017.

Autodelen was nog nooit zo populair: 7 keer meer gebruikers dan in 2017.

 /5
0 (0stemmen)

Autodelen was in ons land nog nooit zo populair. De laatste vijf jaar steeg het aantal autodelers met maar liefst 700 procent, tot 194.000 gebruikers. Volgens het Netwerk Autodelen, het platform voor gedeelde mobiliteit, is dat maar een pril begin. Vandaag doet 2,5 procent van de Belgische rijbewijshouders aan autodelen (in Brussel zelfs 8 procent) en ook de automobielsector zet de stap richting autodelen. Door de elektrificatie van het wagenpark dalen de inkomsten uit onderhoud stelselmatig en concessiehouders en autoproducenten zoeken dus via autodelen naar extra inkomsten.

Die 700 procent stijging moet je natuurlijk in perspectief zien. Vijf jaar geleden stelde autodelen nog weinig voor maar vandaag is het voor steeds meer Vlamingen en Brusselaars een echt valabele optie. Vooralsnog is het vooral een stedelijk fenomeen.
Wonen in de stad is weer helemaal in. Steden trekken jongeren aan die daar na hun studies méér dan vroeger langer blijven wonen. Er is ook een demografie van jongeren die na de komst van kinderen niet langer de stad uit trekken, maar er bewust blijven wonen. En er is een remigratie bezig van babyboomers die in de vorige eeuw bungalows en villa’s in het buitengebied bouwden en vandaag door de nabijheid van diensten in de stad, terugkeren naar de centrumsteden.

(c) autodelen.net

Die mensen kiezen soms niet langer voor een auto in eigen bezit maar voor een fiets en een OV-abonnement en af en toe een auto op aanvraag, een deelauto dus. Eind 2021 telde autodelen in België 194.000 leden die samen meer dan 4.600 wagens gebruiken. Het aantal autodelers nam in 2021 zelfs in volle coronatijd toe met 30 procent, het aantal deelwagens met 20 procent. Vandaag stelt het Netwerk Autodelen haar jaarrapport voor.

Brussel was eerst maar Vlaanderen groeit sneller

De grootste stijging van het aantal autodelers (+50 procent) kwam er in 2021 in Vlaanderen, dat nu ruim 122.000 leden telt. Dat is een toename sinds 2020. In de andere gewesten was de stijging iets minder spectaculair. In Wallonië nam het aantal autodelers met 24 procent tot ca. 8.200 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest noteerde het platform meer dan 63.000 autodelers, of 6 procent meer.

Brussel was echter sowieso al een early adopter met méér autodelers per inwoner, gewoon omdat het gewest stedelijk is en het individueel autobezit er historisch lager is. De groei van het autodelen was er al jaren aan de gang. 

Autodelen: drie keuzes

De grootste groep autodelers is geregistreerd bij een zogenoemde ‘free-floating autodeelaanbieder’ (112.000). In die formule kan je de wagen ophalen en achterlaten op gelijk welke parkeerplek in de stad. Het is vrijblijvender want je betaalt doorgaans geen abonnementskosten en je kan enkele minuten op voorhand via een app reserveren.


(c) autodelen.net 

De tweede grootste groep doet aan zogenoemd ‘round-trip’ autodelen (65.000). De deelauto staat op een vast station. Je haalt de auto daar op maar moet die ook naar die plek terugbrengen. De bekendste aanbieder in Vlaanderen is Cambio. Vaak zijn er abonnementskosten aan verbonden.

De kleinste groep is het ‘particulier kostendelend autodelen’ (16.000) waarin buurtbewoners een wagen kunnen lenen van een eigenaar ofwel een auto samen kopen in mede-eigendom. Winst maken is hier van ondergeschikt belang' 

Autodelen met een vast abonnement het meest populair

Wanneer je het aantal actieve gebruikers in beschouwing neemt, scoort ‘round-trip’ autodelen echter het beste. Dat zie je in de grafiek hieronder.(c) autodelen.net

Hoewel het aantal geregistreerde klanten bij’ free-floating’ aanbieders bijna tweemaal hoger ligt dan bij ‘round-trip autodeelorganisaties’, is het aantal actieve gebruikers bij de eerste categorie (momenteel) een heel stuk lager. 

Autodelen wordt stilaan een normale zaak

Het concept van autodelen is duidelijk de innovatiefase voorbij. “Autodelen bevindt zich nu in de fase van de ‘early adopters’. Die fase laat zich kenmerken door een spectaculaire groei in het gebruik of de verkoop van een product. Met name in Brussel en Vlaanderen waar respectievelijk al 8% en 2,7% van de rijbewijshouders aan autodelen doet, verwacht Autodelen.net de komende jaren een exponentiële populariteit  van het concept,” zegt Jeffrey Matthys, directeur van het Netwerk Autodelen.

"Autodelen bevindt zich nu in de fase van de ‘early adopters'"

Jeffrey Matthys, Netwerk Autodelen

Zeker ook omdat er tal van regionale en federale beleidsmaatregelen zijn die autodelen naar omhoog zullen stuwen zoals bijvoorbeeld het Vlaamse Lokaal Energie en Klimaatpact en de aankondiging van een federale resolutie autodelen. Ook het verplichte thuiswerk tijdens de coronacrisis biedt kansen.

“Meer dan de helft van de werkgevers wil thuiswerk in de toekomst blijven stimuleren. Wanneer we weten dat een privéwagen vandaag maar 34,5 minuten per dag gebruikt wordt, kunnen we zeker zeggen dat het potentieel en het momentum om de Belg verder te overtuigen om te starten met autodelen nooit groter was,” aldus Matthys.

Belgische autoverdelers springen ook op de autodeelmarkt

Er is ook nog iets anders aan de hand. De twee nieuwe autodeelinitiatieven (Claus2you en Flexigo) van 2021 zijn niet toevallig opgericht door lokale concessiehouders, verkopers van auto’s dus. In 2016 lanceerde garage Houttequiet als eerste garage het concept autodelen aan haar klanten onder de merknaam Stapp.in. In 2018 deed D’Ieteren, de grootste invoerder en retailer van voertuigen in België, zijn intrede op de autodeelmarkt met het ‘free floatingplatform’ Poppy en in 2019 richtte Groep Valckenier SHARE Mobility op. Via een franchisesysteem van die initiatieven bieden vandaag al 20 lokale garagehouders autodelen aan.

"De concessiehouder en garagist van de toekomst zal zich moeten heruitvinden en moeten evolueren naar een mobiliteitsleverancier."

Jeffrey Matthys, Netwerk Autodelen

“Die tendens zal zich zeker verderzetten omdat het businessmodel van garagehouders steeds meer onder druk staat. Door de onomkeerbare elektrificatie van het Belgische wagenpark dalen de inkomsten uit onderhoud stelselmatig. De concessiehouder en garagist van de toekomst zal zich dus moeten heruitvinden en moeten evolueren naar een mobiliteitsleverancier, “ aldus nog volgens het Netwerk Autodelen.

Zie oook het jaarrapport 'Autodelen' als bijlage.

Bron: VRT.be

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)

/**whitelisting script Active Campaign**/