Bezig met laden...

De kleur is het enige groene aan deelscooters Felyx | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" De kleur is het enige groene aan deelscooters Felyx
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
De kleur is het enige groene aan deelscooters Felyx

De kleur is het enige groene aan deelscooters Felyx

 /5
0 (0stemmen)

Duurzaamheidsclaims van deelscooterbedrijven zoals Felyx en GO zijn overdreven en moeten gematigd worden. Dat zegt de Reclamecodecommissie na een klacht van Actiegroep Scootervrij.

Met het oordeel van de RCC wordt bevestigd dat deelscooters niet zo duurzaam zijn als bedrijven beweren. De groene Felyx-scooters zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld van steden weg te denken. Voor velen zijn de scooters, die vaak midden op straat staan geparkeerd, een doorn in het oog.

Verborgen milieuimpact

Maar belangrijker is de claim dat deze scooters passen in een duurzaam vervoerspatroon. Het zijn elektrische scooters en als je er op rijdt is er dus geen CO2-uitstoot. Maar de échte milieuimpact is niet zo eenvoudig te zien. De deelscooters worden snel ‘opgereden’ door gebruikers. Er zijn dus eerder nieuwe accu’s of zelfs hele nieuwe scooters nodig. De productie van een elektrische scooter is helemaal niet milieuvriendelijk.

Volgens een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteit vervuilt een deelscooter veel meer dan zelf een elektrische scooter hebben. Zelfs een benzinescooter in privébezit is soms duurzamer dan een elektrische deelscooter. Dat grote verschil heeft een paar oorzaken. De belangrijkste: deelscooters met een lege batterij moeten worden opgeladen. Felyx doet dit door volle accu's in een (elektrisch) busje naar de scooters te brengen. Hoewel dit efficiënter is dan veel andere deelmobiliteitsbedrijven, zorgt het er alsnog voor dat een Felyx-scooter 2 keer zoveel CO2-uitstoot genereert dan een eigen elektrische scooter.

Greenwashing

Volgens Stichting Scootervrij, die de klacht bij de RCC indiende, zijn deelscooterbedrijven ‘uitmuntend in Greenwashing’. De bedrijven maken verschillende claims over duurzaamheid. In een interview met Change Inc. zegt de CEO bijvoorbeeld dat de scooters auto’s kunnen vervangen in steden. In de praktijk pakt met echter vaak de deelscooter waar anders een fiets gebruikt zou worden. En hoewel de elektrische scooter inderdaad stil, CO2- en uitstootvrij is tijdens het rijden, zijn de busjes die de scooters op moeten halen dat niet altijd.

Consultancybedrijf CEDelft kwam met een rapport, in opdracht van Felyx, over de gevolgen van deelmobiliteit. Uit dat rapport blijkt dat de helft van de scootterritjes een OV- of autorit vervangt. De andere helft vervangt fietsen en lopen.

GO Sharing beloofde direct na de klacht bij de RCC al de website aan te passen. Felyx ging in verweer. Dat verweer is nu verworpen. Ook Felyx zal dus de website aanpassen en de duurzame claims matigen.

Update 14:30: Aanvankelijk stond in dit artikel dat Felyx hun elektrische scooters ophaalt als ze leeg zijn, en dat dit met dieselbusjes gebeurt. Dat is onjuist; het bedrijf gebruikt elektrische busjes en vervangt de accu's in de scooter, wat efficiënter is. De passage is aangepast.

Bron: Change.inc

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)

/**whitelisting script Active Campaign**/