Bezig met laden...

Uitstoot stikstof legt bom onder woningbouw in Randstad | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Uitstoot stikstof legt bom onder woningbouw in Randstad
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Uitstoot stikstof legt bom onder woningbouw in Randstad

Uitstoot stikstof legt bom onder woningbouw in Randstad

 /5
0 (0stemmen)

Opnieuw dreigt het stikstofdossier kabinetsplannen te dwarsbomen, dit keer de woningbouwopgave van het kabinet. Eerdere maatregelen, zoals het terugdringen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, leveren volgens stikstofminister Christianne van der Wal nu niet voldoende op om tot 2030 de bouw van een miljoen extra woningen te realiseren. Vooral in de Randstad worden problemen voorzien.

In Noord-Holland zijn tot 2030 242.000 woningen gepland, in Zuid-Holland nog eens 280.000, maar als er geen ingrijpender stikstofmaatregelen komen kan een ’substantieel deel’ van deze woningen niet gebouwd worden, zo blijkt maandag uit beantwoording van Kamervragen door Van der Wal (VVD).

Maximumsnelheid

Volgens de bewindsvrouw is het nodig om de stikstofaanpak in de Randstad te versnellen. „We hebben eerder al maatregelen genomen om stikstofuitstoot te beperken. De snelste maatregel was het verlagen van de maximumsnelheid van 130 kilometer naar 100 kilometer per uur. Maar we zien dat dit juist in de Randstad minder effect heeft, omdat er in die regio vaak al langzamer werd gereden en lagere maximumsnelheden golden”, verduidelijkt de woordvoerder van Van der Wal.

Dat de verlaging van de maximumsnelheid geen zoden aan de dijk zet is de zoveelste klap voor de al achterblijvende woningbouwopgave. Gemeenten worstelen al met een batterij aan regels, waardoor nieuwbouw nog amper van de grond komt. Het kost nu al bijna tien jaar om te komen tot het moment dat er daadwerkelijk een schop de grond in gaat. Bovendien is de vraag naar woningen het grootst in Noord- en Zuid-Holland.

„Het kabinet moet als de bliksem maatregelen treffen om de stikstofuitstoot te reduceren. Als je dit laat liggen, dan loop je het risico dat de woningbouw op slot gaat. De minister kan beginnen met de piekbelasters aan te pakken”, zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland. Door uitkoop van bijvoorbeeld boeren zou er ruimte ontstaan voor meer woningbouw, perspectief voor industrie en boeren die door willen gaan, aldus de zegsman. Vorig jaar is daar door de bouwers al een plan voor ingediend, samen met onder meer landbouworganisatie LTO.

Bouwvergunningen

De minister wil voorkomen dat het aantal bouwvergunningen nog verder omlaag gaat. Naast verschonen van de industrie, het aanbrengen van walstroom en beperkingen voor de uitstoot van de zeevaart, werkt de minister aan een ’gebiedsgerichte aanpak’. Per gebied wordt dan gekeken welke maatregelen kunnen worden genomen om de natuurdoelen te halen, bijvoorbeeld door boeren rond kwetsbare natuurgebieden te verplaatsen naar andere gebieden. „Bij de bouw van woningen heb je niet heel veel, maar wel stikstofruimte nodig om te kunnen bouwen”, zegt een woordvoerder. „De stikstofruimte die er nu is, is niet voldoende voor alle plannen.” Die gebiedsgerichte aanpak wordt nog ontwikkeld en de invoering daarvan kan nog maanden duren, blijkt uit antwoord op de Kamervragen.

De provincie Zuid-Holland zegt in een reactie dat de verandering van de regels zorgt voor vertraging in de nieuwbouw. „De stikstofproblematiek was al een flinke uitdaging in onze provincie. Wat er nu gebeurt is sterk ongewenst. Er komen meerdere woningbouwprojecten in de knel”, stelt een woordvoerder. Zo is de voorbereiding van de wijk Valkenhorst bij Katwijk, waar al 15 jaar over gesteggeld is, vorige week weer stilgelegd vanwege de stikstofproblematiek.

De provincie pleit voor een zogeheten ’stikstofbank’, waarbij men over en weer kan compenseren. Voor de bouw zelf geldt een vrijstelling, maar de regels worden scherper als het gaat om de uitstoot van de uiteindelijke bewoners. In Zuid-Holland zijn in totaal 280.000 woningen gepland, maar slechts de helft ervan is ’hard’. De provincie Noord-Holland kon maandag nog niet reageren.

Exercities

„Dit is zeer verontrustend”, zegt directeur Jan Fokkema van Neprom, de branchekoepel voor projectontwikkelaars. „Door de nieuwe stikstofkaart, plus het optellen van het geluid, dat er ook nog aan zit te komen, gaat de woningbouw nagenoeg helemaal op slot. We zitten al meer dan twee jaar in het stikstofdossier, en de minister draait zich steeds verder vast in rekenkundige en administratieve exercities. Er moet een échte oplossing komen.”

"’Platgebeld: wanneer start bouw?’"

„We gaan het nooit meer voor de oude prijs krijgen”, verzucht Hidde van der Meij, die in de zomer van 2021 werd ingeloot voor een nieuwbouwhuis aan de rand van Heiloo. Het jonge gezin kon hun geluk niet op, maar bleef teleurgesteld achter toen het Zandzoom-project op de lange baan werd geschoven na een uitspraak van de Raad van State, die onder meer verwees naar de stikstofproblemen. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de bouw kan worden gestart. „Om het extra dramatisch te maken: ik rij er elke dag langs.”

Grote tuin

Het stel woont al in het Noord-Hollandse dorp, maar hun appartementje is eigenlijk te krap geworden met hun twee zoontjes. „Het zou een vrijstaand huis worden, met een grote tuin. Perfect voor onze twee energiebommetjes van 2 en 6.” De zoektocht was geen makkelijke, want er is een flink tekort aan woningen in de regio. Hidde herinnert zich hoe een ontmoeting met de andere gelukkigen ’best emotioneel’ was. „Sommige mensen waren al jaren naar iets aan het zoeken.” Wat de situatie extra wrang maakt is dat de bouwkosten in de tussentijd zijn gestegen.

„Je komt hierdoor in situaties terecht die ontzettend schrijnend zijn: mensen die tot diep in hun dertigste bij hun ouders wonen, gezinnen die in recreatiewoningen zitten of helemaal geen woning hebben; alle problemen die in de randstad spelen, spelen in onze regio ook”, vertelt wethouder Paul Slettenhaar van buurgemeente Castricum, dat samen met Heiloo werkt aan veel nieuwbouwprojecten.

In zijn gemeente wordt na veel vertraging eindelijk weer doorgebouwd, maar helemaal gerust is Slettenhaar er niet op. „Op dit moment hebben we ook bijna wekelijks overleg met een stikstofspecialist om te voorkomen dat we weer in de problemen komen. Ik ben er geruster op dan eerst, omdat het nu allemaal een stuk professioneler gaat dan toen het ons net overkwam. Maar het blijft een raar dossier: we zullen dan ook zeker alert blijven.”

Alles duurder

Bas Kuyper, makelaar in Heiloo, vertelt dat de telefoon ondertussen roodgloeiend staat met ongeduldige huizenzoekers. „We worden platgebeld: wanneer start de bouw?” Volgens Kuyper is de vraag naar nieuwe huizen dan ook enorm. „Bij een van de deelprojecten, met daarin 21 woningen, ontvingen we 1500 inschrijvingen. Iedereen is de dupe van verdere vertraging. Ontwikkelaars, makelaars, kopers: en in de tussentijd wordt alles duurder.”

„De stikstofproblemen zijn zo vergaand, dat iedereen met zijn handen in het haar zit”, vertelt de makelaar. „Het is ook niet meer uit te leggen: we rijden wel de weilanden vol met koeienpoep, maar huizen bouwen, ho maar.”

Bron: Telegraaf

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)

/**whitelisting script Active Campaign**/