Bezig met laden...

Autobranche pleit voor meer controle over eigen autodata | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Autobranche pleit voor meer controle over eigen autodata
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Autobranche pleit voor meer controle over eigen autodata

Autobranche pleit voor meer controle over eigen autodata

 /5
0 (0stemmen)

AFCAR NL, een samenwerkingsverband van onder meer de ANWB, Bovag en Focwa, vindt dat consumenten zelf moeten kunnen bepalen of ze de gegevens die hun auto's verzamelen willen delen en met wie. Daarom pleiten de organisaties voor wetgeving waarmee de toegankelijkheid van autodata wordt geregeld.

Uit Europees onderzoek blijkt volgens de partijen namelijk dat ruim 75 procent van de automobilisten bij aankoop van hun nieuwe auto naar eigen zeggen geen toestemming heeft gegeven om data te delen. Bovendien denken veel automobilisten dat ze geen zeggenschap hebben over de data die hun auto verzendt. Steeds meer auto's leggen namelijk gegevens vast over de staat van de auto en het rijgedrag van de bestuurder. Deze gegevens worden via een dataverbinding doorgestuurd naar de autofabrikant, vaak zonder dat de autobezitter dat weet.

Het doorgeven van voertuiggegevens kan voordelen opleveren voor automobilisten, bijvoorbeeld op het vlak van assistentie in het geval van pech, maar er is ook een belangrijke keerzijde. Niet alleen kunnen consumenten nu dus vaak geen blokkade zetten op het delen van privacygevoelige data als het rijgedrag en GPS-gegevens, ook zouden autobezitters volgens AFCAR kunnen worden verplicht om onderhoud alleen bij mogelijk duurdere garages uit te voeren die zijn aangewezen door de fabrikant. Hierdoor kan de keuzevrijheid van de consument in het nauw komen. Daarnaast moeten garages gaan betalen voor het gebruik van de data die de fabrikant heeft verzameld. Die kosten zullen dan weer worden doorberekend aan de consument. Vanaf 2030 gaat het in Europa dan jaarlijks naar verluidt om 65 miljard euro aan extra kosten voor de consument en markt.

In een brief aan de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur & Waterstaat doet AFCAR NL een dringend beroep om wetgeving in het leven te roepen voor de autobranche die toeziet op het delen van data door voertuigen. Deze maand buigt de Europese Commissie zich over een wetsontwerp waarin de uitgangspunten en algemene regels worden geformuleerd over het delen van data tussen private partijen.

Bron: Autoweek

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)

/**whitelisting script Active Campaign**/