Bezig met laden...

De effecten van een groeiend deelautopark | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" De effecten van een groeiend deelautopark
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
De effecten van een groeiend deelautopark

De effecten van een groeiend deelautopark

 /5
0 (0stemmen)

In opdracht van Rijkswaterstaat onderzocht MuConsult de effecten van een groeiend deelautopark. Wat kunnen we verwachten als het aantal deelauto’s de komende jaren sterk toeneemt? Aan de hand van drie toekomstscenario’s werden de effecten van een groei van het aantal deelauto’s onderzocht.

Commercieel en particulier deelautogebruik is in de afgelopen jaren gestegen. In het voorjaar van 2021 reden in Nederland zo’n 88.000 deelauto’s rond, een toename van 30 procent ten opzichte van 2020. Het overgrote merendeel  van die deelauto’s is in particulier bezit, deze deelauto’s worden veelal via online platformen, zoals bijvoorbeeld Snappcar, aangeboden. Naar verwachting zal de groei van het deelautopark de komende jaren doorzetten, hoe groot die groei gaat zijn is nog onduidelijk. In het onderzoek dat MUConsult uitvoerde is uitgegaan van drie groeiscenario’s

Groeiscenario’s

Dat het deelautopark en het daarbij behorende deelautogebruik de komende jaren toe zal nemen staat zo goed als vast. In welke mate de groei doorzet is nog onduidelijk. Om de toekomstige effecten van het deelautogebruik te kunnen onderzoeken heeft MuConsult drie scenario’s opgesteld die met elkaar vergeleken kunnen worden.

 • Scenario 1: Referentie
  In de referentiesituatie wordt er van uitgegaan dat de huidige groei tot 2030 lineair doorzet. In dit scenario rijden er in 2030 ruim 140.000 deelauto’s rond, dat is bijna een verdubbeling van het aantal deelauto’s dat in 2021 in Nederland rondreed.
   
 • Scenario 2: Progressieve groei
  In dit scenario wordt er van uitgegaan dat het aantal deelauto’s tot 2030 sterk toeneemt. In dit scenario is uitgegaan van 270.000 deelauto’s in 2030.
   
 • Scenario 3: Ambitieuze groei
  In dit laatste scenario wordt uitgegaan van een explosieve groei van het deelautopark. In dit ambitieuze scenario rijden groeit het aantal deelauto’s in dit decennium naar een half miljoen.

Overheden, aanbieders, autodealers en gebruikers moeten nog een aantal stappen zetten om bovenstaande groeiscenario’s te kunnen bewerkstelligen. De komende jaren moet nader onderzocht worden hoe de deelauto kan aansluiten op MaaS-systemen en het openbaar vervoer. Ook is er aanvullend onderzoek nodig over de rol van de deelauto in parkeerbeleid.

Effecten

Het onderzoek van MuConsult wijst uit dat een groei van het deelautopark de groei van het totale personenwagenpark dempt. In het ambitieuze scenario veroorzaakt de groei van het deelautopark zelfs een krimp van het totale personenwagenpark. Uit het onderzoek blijkt ook dat het totale autogebruik afneemt, het totale aantal kilometers dat jaarlijks per auto wordt gereden neemt daarentegen toe. Een groeiend aandeel van het aantal deelauto’s als onderdeel van het totale personenautopark resulteert in schonere mobiliteit. Deelauto’s worden vaker elektrisch aangedreven. De effecten van een groeiend deelautopark zullen met name in stedelijke omgevingen merkbaar zijn.

Klik hier voor het complete onderzoeksrapport.

Bron: Verkeerskunde 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)

/**whitelisting script Active Campaign**/