Bezig met laden...

Amsterdam krijgt eerste volledig houten wijk van Nederland | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Amsterdam krijgt eerste volledig houten wijk van Nederland
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Amsterdam krijgt eerste volledig houten wijk van Nederland

Amsterdam krijgt eerste volledig houten wijk van Nederland

 /5
0 (0stemmen)

De gemeente Amsterdam wil in het Nelson Mandelapark 700 houten huizen laten bouwen. Daarmee zou Amsterdam de eerste stad van Nederland zijn houtbouw op deze schaal.

Het Nelson Mandelapark ligt in Bijlmer Centrum. Oplevering van de eerste woningen volgt naar verwachting in 2026. De 700 woningen moeten een thuis bieden aan 2.100 mensen, meldt de gemeente.

40 procent van de woningen wordt sociale huur, 40 procent middeldure koop en huur, en 20 procent vrije sector. Bewoners van het stadsdeel Zuidoost krijgen voorrang bij het toewijzen van een kwart van de woningen.

De wijk zal bestaan uit tien blokken. De bouw wordt relatief laag, met een gemiddelde hoogte van 12 meter. Eén blok wordt 21 meter hoog. Naast woningen komen in het gebied ook kleine bedrijfsruimtes en een school. Verder wordt geïnvesteerd in het park zelf. Dat moet ‘beter en mooier’ worden, aldus de gemeente. ‘Waar mogelijk’ worden de wensen van buurtbewoners en gebruikers meegenomen in het stedenbouwkundig plan.

Na de zomer zal de Amsterdamse gemeenteraad definitief een besluit nemen over het stedenbouwkundig plan. In 2023 of 2024 zal de raad zich over het omgevingsplan buigen.

Voordelen van houtbouw

In 2020 spraken de gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam samen af dat alle nieuwbouw in 2025 voor 20 procent met hout moet worden gebouwd.

Houtbouw biedt een efficiënte en korte ontwikkeltijd, met veel architecturale mogelijkheden en prefab-opties. Ook is het makkelijk te combineren met staal, aluminium, glas en andere materialen.

Naast deze economische en bouwtechnische voordelen is bouwen met hout ook goed voor het milieu. De productie van bakstenen en beton kost veel energie, met veel CO2-uitstoot tot gevolg. Bovendien zijn staal en beton op lange termijn schaarse grondstoffen. Hout is dat in principe niet, als je continu voldoende bos aanplant.

Bron: Stadszaken

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)

/**whitelisting script Active Campaign**/