Bezig met laden...

Utrecht wil meer vervoer over water: ‘Varen waar het kan, rijden waar het moet’ | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Utrecht wil meer vervoer over water: ‘Varen waar het kan, rijden waar het moet’
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Utrecht wil meer vervoer over water: ‘Varen waar het kan, rijden waar het moet’

Utrecht wil meer vervoer over water: ‘Varen waar het kan, rijden waar het moet’

 /5
0 (0stemmen)

Meerdere gemeenten in de provincie Utrecht willen af van vrachtauto’s en bestelbusjes in de binnenstad. Er moet meer vervoer over de grachten komen, staat in een intentieovereenkomst. Onder het motto ‘varen waar het kan, rijden waar het moet’, wil de provincie Utrecht het vervoer over water stimuleren.

Bestelbusjes en vrachtwagens zijn voor veel bewoners van de binnenstad een doorn in het oog. Bovendien vertragen ze de doorstroom van het verkeer, zorgen ze voor het verzakken de kwetsbare kades én stoten ze een hoop CO2 uit. Dat moet volgens de provincie Utrecht anders. Vier gemeentes ondertekenden afgelopen woensdag de verklaring ‘Goederenvervoer over Water provincie Utrecht’. Het doel: varen waar het kan, rijden waar het moet.

Bouwmateriaal

Dat is de conclusie van de intentieverklaring die de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Stichtse Vecht en Rijkswater Midden Nederland ondertekenden. Vooral groot bouwmateriaal voor de woningbouwopgave moet vervoerd worden per binnenvaartschip. Maar ook voor retail, horeca en afval zijn er volgens de provincie kansen om meer over water te vervoeren.

Minder CO2 en minder schade aan de kades

En dat scheelt een hoop in CO2-uitstoot. Op één binnenvaartschip past meer bouwmateriaal dan op een vrachtwagen, waardoor er meer spullen in één keer vervoerd kunnen worden. Bovendien zijn minder bestelbusjes en vrachtwagens door de binnenstad beter voor de kwetsbare kades, die kunnen bezwijken onder het zware gewicht.

Pilots

De afgelopen twee jaar voerde de provincie pilots uit. Daaruit bleek dat er veel kansen zijn in vervoer van materiaal op water van en naar de binnenstad. "Steden worden voller gebouwd en de bereikbaarheid komt verder onder druk te staan. We willen gezonde verstedelijking in de provincie Utrecht, dus daar hoort dan ook bij dat we elkaar helpen stappen te zetten in de overgang naar schonere vormen van transport. Vervoer over water is een van de middelen hiervoor", zegt Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht tegen het AD.

Bron: Change.inc

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)

/**whitelisting script Active Campaign**/