Bezig met laden...

Amersfoort sluit een weekend lang belangrijkste toegangsweg naar de stad: 'Met het oog op de toekoms | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Amersfoort sluit een weekend lang belangrijkste toegangsweg naar de stad: 'Met het oog op de toekoms
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Amersfoort sluit een weekend lang belangrijkste toegangsweg naar de stad: 'Met het oog op de toekoms

Amersfoort sluit een weekend lang belangrijkste toegangsweg naar de stad: 'Met het oog op de toekoms

 /5
0 (0stemmen)

Normaal gesproken is het één van de drukste verkeersplekken van Amersfoort: de Stadsring. Maar dit weekend even niet. Vanwege de Week van de Mobiliteit werd de ringweg afgesloten tussen de Utrechtseweg en de Molenstraat om er een evenement te organiseren.

"Wij storen ons aan het karakter van deze drukke verkeersweg die vlakbij het historische centrum van Amersfoort ligt. De weg neemt heel veel ruimte in beslag en is gewoon niet meer van deze tijd. We moeten met het oog op de toekomst echt andere keuzes maken", vertelt Johanna van der Werff van het burgerinitiatief 'Van Ring naar Park'. Ze is een van de initiatiefnemers van het evenement PITSTOP waarvoor een gedeelte van de Amersfoortse ring is afgezet.

Zij pleit er samen met een club inwoners voor om van de drukke weg op termijn een stadspark te maken. "Utrecht is wat ons betreft ons grote voorbeeld, kijk naar de Catharijnesingel, waar het water weer is teruggekomen. Maar ook een stad als Groningen is veel aantrekkelijker geworden doordat het verkeer uit de binnenstad is geweerd."

Lesje zumba

Ondertussen regent het op deze zondag pijpenstelen en is het evenement minder druk dan verwacht. Toch wagen enkelen zich in de stromende regen om een lesje zumba te doen bijvoorbeeld of wat te eten. "Ik ging even met m'n baas dansen", vertelt een jonge vrouw die net klaar is met werken. "Ik geniet van de gezelligheid hier. Ik werk hier in de buurt en het is echt een drukke weg. Soms rijden er hier wel zo'n vier ambulances per uur langs. Het is wel fijn om die sirenes even niet te horen."

Even verderop staat een stand van de Fietsersbond. Daar zijn ze blij dat er een weekendlang even geen autoverkeer is op de ring. "Kijk, de stad is van iedereen en nu is het wel heel veel auto en heel weinig fiets of voetganger", vertelt een man die in de stand staat. "Als je dus het aandeel auto terugbrengt, moet je kijken wat je er voor terugkrijgt: een veel leukere en leefbaardere stad."

De jonge vrouw die stond te dansen sluit zich daar grotendeels bij aan. "Het zou misschien wel leuk zijn als dit een park zou worden, maar ja, het blijft een stadsring. De vraag is hoe handig dat is."

Tijdens de Mobiliteitsweek Utrecht wil de provincie Utrecht inwoners en bezoekers in beweging krijgen. Dit doet de provincie door in de aanloop naar de Mobiliteitsweek Utrecht inwoners en bezoekers te stimuleren om anders (lees: duurzaam) te reizen gedurende de actieweek. Of mensen nu fietsen naar werk, forensen met het openbaar vervoer, zelf leren fietsen of anderen daarmee helpen: mobiliteit is een win-winsituatie voor iedereen. Volgens de provincie maken juist die kleine acties maken het verschil. Inwoners van de provincie worden gestimuleerd om mee te doen en zet hun gemeente op de kaart te zetten tijdens de Mobiliteitsweek.

Stadsring dicht of niet?

Die vraag is inderdaad gerechtvaardigd, want juist de Stadsring is een belangrijke verkeersader. Slibt de stad niet dicht als de ring deels wordt afgesloten? En hoe komen mensen die in de stad wonen dan straks nog bij hun huis? "Als je kijkt naar het beleid van de provincie wordt er echt ingezet op meer vervoersmodaliteiten. Dus trein, deelfiets, deelauto. Bovendien is al lang geconstateerd dat 85 procent van de mensen die de Stadsring gebruikt niet naar Amersfoort wil. Dus het wordt gebruikt als een soort passeermogelijkheid", zegt Van der Werff.

Ze ziet de Stadsring op termijn dan ook (deels) verdwijnen in haar stad en plaats maken voor een groen park. "Binnen vijf of tien jaar zie ik dat wel gebeuren. In het Amersfoortse coalitieakkoord staat: dit gaan we doen. En ook de wethouder wil hier verder mee. Het groen moet weer terug, er was een park hier vroeger. Deze plek hier op de Stadsring was vroeger de groenste kant van het park. En dat moet weer terugkomen."

Bron: NOS

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)