Bezig met laden...

Deventer legt diverse deelvoertuigen aan banden: bedrijven moeten vergunning aanvrag | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Deventer legt diverse deelvoertuigen aan banden: bedrijven moeten vergunning aanvrag
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Deventer legt diverse deelvoertuigen aan banden: bedrijven moeten vergunning aanvrag

Deventer legt diverse deelvoertuigen aan banden: bedrijven moeten vergunning aanvrag

 /5
0 (0stemmen)

Het aantal deelvoertuigen in Deventer wordt beperkt. Bedrijven die graag hun elektrische scooters, fietsen of bakfietsen rond willen laten rijden, moeten vanaf komend jaar een vergunning aanvragen. Er is ruimte voor één of twee aanbieders per soort. ,,Dat geeft een stukje zekerheid.’’

Elektrische deelfietsen en -scooters zijn aan een snelle opmars bezig. In steeds meer steden rijden ze - in opvallende kleuren - rond. Zo ook in Deventer, waar tientallen groene exemplaren in de stad te vinden zijn. GO Sharing was in november 2020 de eerste aanbieder. Maar er zijn meer kapers op de kust.

Wildgroei tegengaan

Lang niet iedereen is blij met de komst van de deelscooters. Ze staan soms foutgeparkeerd op de stoep of worden in autoparkeervakken gezet. De gemeente Deventer probeert dergelijke overlast en potentiële wildgroei aan deelvoertuigen tegen te gaan. Verantwoordelijk wethouder Marcel Elferink (Gemeentebelang) wil dat doen door een beperkt aantal vergunningen af te geven.

Plan is om maximaal twee aanbieders van elektrische deelscooters toe te staan. Hetzelfde geldt voor (elektrische) deelfietsen. De bedrijven mogen maximaal 100 deelvoertuigen per soort rond laten rijden. In totaal gaat het dan potentieel om 400 deelscooters of - fietsen.

Voor (elektrische) deelbakfietsen - die nu nog niet rondrijden in Deventer - zijn de regels wat strenger. Daar mogen maximaal 50 exemplaren van één aanbieder in het straatbeeld te zien zijn. Voor deelauto’s gelden andere regels. Daarvoor zijn parkeerplaatsen gereserveerd in de stad.

‘Stukje zekerheid’

Met haar groene scooters is GO Sharing nu nog de enige aanbieder van deelvoertuigen in Deventer, maar de kans is groot dat bedrijven als Felyx en Check ook interesse hebben. Toch is GO Sharing voorstander van een vergunningsstelsel. ,,Dat geeft een stukje zekerheid. Anders heb je de onzekerheid dat er heel veel aanbieders kunnen komen’’, zegt woordvoerder Ruben van den Bulck.

"Mensen willen hun auto voor de deur hebben staan. Dus je wilt ook dat mensen binnen drie minuten bij een deelvoer­tuig kunnen zijn."

Ruben van den Bulck, Woordvoerder Go Sharing

Het bedrijf is van plan om een vergunning aan te vragen. Vraag is alleen welke. Naast de deelscooters die inmiddels bijna twee jaar in Deventer rondrijden, heeft het bedrijf ook deelfietsen. ,,We geloven wel een breder aanbod, maar het hangt ook af van wat de gemeente in de vergunning regelt’’, legt Van den Bulck uit. ,,Waarschijnlijk gaat de gemeente voor een lotingsysteem. Dat hebben we we wel op meer plekken ervaren.’’

Vraagtekens

Wel zet GO Sharing vraagtekens bij het aantal deelvoertuigen. Woordvoerder Van den Bulck: ,,Mensen willen hun auto voor de deur hebben staan. Dus je wilt ook dat mensen binnen drie minuten bij een deelvoertuig kunnen zijn. Maar om de hele stad te bedienen hebben je hier niet voldoende aan. Aanbieders zijn ook niet complementair aan elkaar.’’

De gemeente wil het vergunningstelsel in januari 2023 in laten gaan. Rond die tijd mogen potentiële aanbieders een aanvraag indienen. Totdat dat traject is doorlopen, mogen de groene scooters van de huidige aanbieder GO Sharing zonder vergunning rondrijden.

Instemmen

Wanneer aanvraag kunnen worden ingediend, is nog onduidelijk, geeft gemeentewoordvoerder Daphne Hendriks aan. De gemeenteraad moet eerst nog instemmen met het raadsvoorstel. Pas daarna wordt een concrete planning gemaakt.

Bron: AD 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)