Bezig met laden...

Help, de moderne auto is te zwaar voor de vangrail | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Help, de moderne auto is te zwaar voor de vangrail
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Help, de moderne auto is te zwaar voor de vangrail

Help, de moderne auto is te zwaar voor de vangrail

 /5
0 (0stemmen)

Vangrails kunnen de ernstige gevolgen van ongevallen verminderen door te voorkomen dat voertuigen van de weg raken. Maar omdat de rails zijn gemaakt volgens compleet verouderde voorschriften, is de bescherming voor moderne auto's ondermaats.

De grijze vangrails die bestaan uit geschroefde metalen profielen of gegoten betonelementen staan langs bijna alle snelwegen al decennialang onopvallend hun werk te doen. Uit onderzoek van het Duitse Verbond van Verzekeraars blijkt dat de kans op een dodelijk ongeval bij het in aanraking komen met een vangrail significant lager is dan bij andere objecten aan de kant van de weg. Bij een aanrijding met bijvoorbeeld een boom neemt de kans op dodelijk letsel ongeveer tweeënhalf keer toe.

Ze doen het dus prima, zou je denken. Maar de Europese norm waaraan deze veiligheidssystemen moeten voldoen, zijn inmiddels enkele decennia oud, zo schrijft het Duitse blad Auto Motor und Sport. Dat is te zien aan de selectie van voertuigen die zijn goedgekeurd voor de test. De tests worden namelijk uitgevoerd met auto’s in drie gewichtsklassen - 900, 1300 en 1500 kilo. In 2020 woog een gemiddelde nieuwe auto echter al ruim 1600 kilo.

Geen crashtest dummy's gebruikt

Dit betekent dat zelfs voor een gemiddeld voertuig de goedkeuringstests niet langer zinvol zijn. Auto’s met een totaalgewicht van minder dan 900 kilo spelen geen rol meer, ook niet in het segment van de kleine auto’s. Het groeiende aandeel SUV’s met hun hogere zwaartepunt of de steeds uitgebreidere airbaguitrusting wordt in de autotests onvoldoende in aanmerking genomen. Bij de huidige tests worden niet eens crashtestdummy's gebruikt.

De onderzoekers van de verzekeringsmaatschappijen hebben daarom eigen crashtests uitgevoerd met modernere auto’s. Een SUV van 2100 kilo crashte, net als een kleine auto van 1200 kilo. Soms met ongelukkige gevolgen: toen de kleine auto tegen een metalen vangrail botste, werd de airbag zo laat geactiveerd dat deze het hoofd van de bestuurder net miste. Bij een vergelijkbare botsing tegen een betonnen veiligheidsmuur sloeg een hoofd zelfs langs de airbag door de zijruit. Bij de zware SUV boog de vangrail meer dan 1,5 meter door, wat in sommige verkeerssituaties kan leiden tot een aanrijding met harde voorwerpen erachter.

Met hun crashtests konden de verzekeraars ook aantonen dat de gevolgen van een aanrijding met computersimulaties heel precies voorspeld kunnen worden. Zo bleek bijvoorbeeld dat een vangrail een zware SUV niet kan tegenhouden als deze niet hoog genoeg is. Ook lopen auto’s die onder een zeer scherpe hoek een betonnen vangrail raken, het gevaar te kantelen. En ten slotte bleek ook dat moderne auto's met hun goede kreukelzones en vele airbags de inzittenden zo goed beschermen dat een vangrail sterker gebouwd kan worden om te voorkomen dat ze worden overreden.

Bron: AD

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)