Bezig met laden...

Natuur en Milieu: DC's geven voldoende zonnestroom voor elektrisch transport | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Natuur en Milieu: DC's geven voldoende zonnestroom voor elektrisch transport
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Natuur en Milieu: DC's geven voldoende zonnestroom voor elektrisch transport

Natuur en Milieu: DC's geven voldoende zonnestroom voor elektrisch transport

 /5
0 (0stemmen)

Als bedrijven daken van distributiecentra massaal voorzien van zonnepanelen, dan is er genoeg stroom worden opgewekt om zeker de helft van al het Nederlandse vrachtvervoer te voorzien van stroom. Dit gebeurt alleen nog onvoldoende omdat bedrijven, blijkt uit nieuw onderzoek van Natuur & Milieu.

Volgens de milieu-organisatie biedt de combinatie van zonnepanelen op daken van zowel kleinere als oudere distributiecentra en een eigen oplaadstation voor elektrisch vrachtvervoer grote potentie voor bedrijven.

Zonnepanelen op alle bedrijfsdaken

Als daar ook nog eens de daken van ‘utiliteitsgebouwen’ zoals fabriekshallen, kantoren en agrarische bedrijven aan worden toegevoegd dan, biedt dat voldoende stroom voor de behoefte voor álle emissieloze vrachtkilometers, is de overtuiging van de opstellers van het onderzoek.Terugdringen fossiele brandstoffen

Voorwaarde is wel dat bedrijven het opwekken van energie en de overstap naar elektrische vrachtwagens gelijktijdig aanpakken. Vooral ook omdat vrachtwagens die op fossiele brandstoffen rijden over enkele jaren niet meer welkom zijn in tientallen stadscentra.

Invoering zero-emissie zones

Natuur & Milieu wijst er ook op dat bedrijven vaart moeten maken met het vergaand verduurzamen van hun wegtransportactiviteiten aangezien steeds meer gemeenten de komende jaren zero-emissiezones gaan invoeren. Zoals bekend zal de bevoorrading van dertig tot veertig stadscentra vanaf 2025 moeten gebeuren met schone, zero-emissie voertuigen die op elektriciteit of waterstof rijden.

Bedrijven voelen urgentie niet

Bedrijven laten op dat vlak nog veel kansen liggen. Ze voelen “niet altijd de urgentie” of lopen tegen praktische problemen aan, schrijft de milieuorganisatie in het onderzoeksrapport.

88 procent daken leeg

Van de bedrijfsdaken met een oppervlakte boven de 1.000 vierkante meter was begin vorig jaar nog 88 procent leeg, becijferen de onderzoekers. “Deze daken bieden dus nog ruimte voor een substantiële hoeveelheid opwek duurzame energie.”

Bron: Logistiek.nl

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)