Bezig met laden...

Helmplicht? Helft e-bikekopers haakt af | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Helmplicht? Helft e-bikekopers haakt af
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Helmplicht? Helft e-bikekopers haakt af

Helmplicht? Helft e-bikekopers haakt af

 /5
0 (0stemmen)

Als branche denken we dat een helmplicht grote gevolgen zal hebben voor de verkoop van e-bikes. Maar is dat ook werkelijk zo? Tweewieler liet het GfK onderzoeken. De resultaten liegen er niet om. Van de ondervraagde mensen die van plan zijn om een e-bike aan te schaffen, zegt de helft bij een helmplicht zeker of waarschijnlijk geen e-bike te zullen kopen.

Voor- en tegenstanders van het verplicht dragen van een helm op de e-bike roeren zich regelmatig. Voorstanders van de helmplicht voeren onder andere als argument aan dat bij een helmplicht het aantal (dodelijke) ongevallen (met hersenletsel) zal dalen. Tegenstanders stellen dat mensen bij een helmplicht minder zullen gaan fietsen en kiezen voor de auto en het openbaar vervoer, waarmee de vitaliteit van de Nederlander in het geding komt, de drukte op de weg nog verder toeneemt en het milieu meer wordt belast. Overigens zijn tegenstanders van een helmplicht niet tegen het dragen van een helm; een helm vergroot absoluut de veiligheid voor de e-biker alsmede ‘gewone’ fietsers.

50.000 panelleden ondervraagd

"Angst is dat mensen bij een helmplicht afzien van de koop van een e-bike."

De grote angst binnen de tweewielerbranche is dat bij een helmplicht voor de e-bike mensen af gaan zien van de aanschaf van een (nieuwe) elektrische bike. Dat die angst gegrond is, blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat Tweewieler liet uitvoeren door het gerenommeerde onderzoeksbureau GfK. GfK raadpleegde 50.000 leden uit haar consumentenpanel en vroeg hen allereerst wie nog geen e-bike had maar wel voornemens was om er een aan te schaffen. 3.567 panelleden gaven dat aan. Deze mensen kregen vervolgens de vraag of ze tot aanschaf van een e-bike zouden overgaan als er een helmplicht zou zijn.Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de ondervraagden (waarschijnlijk) tot aanschaf zou overgaan en de andere helft niet. Om precies te zijn: 12 procent van de ondervraagden zegt bij een helmplicht zeker geen e-bike te zullen kopen. 38 procent van hen zegt dat ze waarschijnlijk geen e-bike kopen bij een helmplicht. Tien procent van de ondervraagden vindt het absoluut geen probleem om een helm te dragen en koopt gewoon een e-bike. 41 procent denkt bij een helmplicht wel een e-bike te zullen kopen.


12 procent van de door GfK ondervraagde consumenten zegt bij een helmplicht zeker geen e-bike te zullen kopen.

Helm voor ouderen minder probleem

"60 procent van de 35- tot 49-jarigen koop bij een helmplicht (waarschijnlijk) geen e-bike."

Uit het GfK-onderzoek blijkt verder dat hoe ouder de ondervraagden zijn, hoe minder weerstand een helmplicht oproept. Van de 3.567 ondervraagden die overwegen een e-bike te kopen, zijn er 1.087 65-plus. 33 procent van hen koopt (waarschijnlijk) geen e-bike bij een helmplicht. Bij de groep van 18 tot en met 34 jaar is dat 60 procent, bij de groep 35 tot en met 49 jaar 52 procent en bij de groep 50 tot en met 64 jaar 42 procent.

Onderzocht is verder in hoeverre het opleidingsniveau invloed heeft op de vraag of er een e-bike zou worden gekocht wanneer een helm verplicht is. Hier zijn de verschillen klein. 46 procent van de hoger opgeleiden investeert (waarschijnlijk) niet in een e-bike wanneer er verplicht een helm moet worden gedragen. Bij lager opgeleiden is dat 49 procent.23 procent e-bikers laat fiets staan

Van de 50.000 GfK-panelleden gaven 16.601 panelleden aan al in bezit te zijn van een e-bike. Hen werd gevraagd of ze de fiets zouden blijven gebruiken bij een helmplicht. Bijna een kwart van hen antwoordt hierop nee of waarschijnlijk niet. Het verschil tussen mannen en vrouwen is minimaal. Naarmate de ondervraagde e-bikebezitters ouder zijn is de bereidheid om een helm te gaan dragen groter (65 procent bij 18- tot en met 34-jarigen, 84 procent bij 65-plussers).
Een helmplicht wordt als bezwaarlijker ervaren wanneer men nog geen elektrische fiets heeft dan wanneer men al wel over een ondersteunde tweewieler beschikt.

De onderzoeksresultaten zijn door GfK gewogen op socio-demografische gegevens. Door deze weging zijn ze wat betreft de groep potentiële kopers en bezitters van e-bikes representatief voor heel Nederland van 18 jaar en ouder.

Bron: Tweewielers

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)