Bezig met laden...

Toekomst luchtvaart overtreft stoutste dromen | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Toekomst luchtvaart overtreft stoutste dromen
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Toekomst luchtvaart overtreft stoutste dromen

 /5
0 (0stemmen)

AMSTERDAM - De toekomst van de luchtvaart ziet er op de tekentafels uit als een futuristisch sprookje. Vliegende vleugels, taxidrones, semi-elektrisch vliegen en vijf keer zo snel als het geluid. Het kan technisch allemaal. Alleen, wanneer? Dat is de hamvraag. Zeker is in ieder geval wel dat het aantal luchtreizigers in 2035 wereldwijd zal zijn verdubbeld tot meer dan acht miljard, voorspelt koepel IATA. Luchtruim, vliegvelden, autowegen en megasteden slibben dicht. Er moet dus wat gebeuren.

„Je ziet al wel praktijkproeven met kleinschalig stedelijk luchtvervoer en hybride toestellen. En ook supersonisch vliegen is weer uit de kast gehaald voor de elite, die zich de dure kaartjes kan veroorloven”, zegt luchtvaartexpert Joris Melkert. „De echte doorbraak naar compleet nieuwe concepten voor grote aantallen economy-passagiers laat nog een jaar of twintig op zich wachten. Een kwestie van geld en risico. Wie durft zijn nek uit te steken?”

De ’Flying-V’, waarvan KLM en TU Delft eerder deze week het ontwerp van een prototype presenteerden, gooit hoge ogen. Tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van KLM in oktober zal een schaalmodel te zien zijn. Het doel is kosten besparen, duurzamer vliegen en reizigers beter en zo mogelijk nog goedkoper te bedienen.

„Het moet sneller, zuiniger, stiller, schoner en efficiënter. Toch is big niet altijd beautiful, zoals de flop met de Airbus A380 bewijst”, zegt Melkert. „Supersnel evenmin, want ook de Concorde is ter ziele gegaan. Veiligheid speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van nieuwe typen vliegtuigen. De ellende met de Boeing 737 Max spreekt boekdelen.”

Er is volgens hem lef nodig van vliegtuigbouwers om door te pakken. „Eén foutje en een miljardenstrop dreigt. Bovendien zitten de orderboeken voor jaren vol met huidige modellen. Die gaan normaliter 25 jaar mee, dus het duurt nog wel even”, meent hij.

Revolutie

„Er komt een aerodynamische revolutie. Op die manier wordt duurzaam vliegen een reële optie”, zegt professor Henri Werij van TU Delft, die de samenwerking voor de Flying-V met KLM tekende.

Het ontwerp van vliegtuigen is volgens hem sinds de komst van de straalmotor in de jaren vijftig nauwelijks veranderd. „Door de klimaatdiscussie zie je nu de urgentie om met zo’n concept aan de slag te gaan. Ik ga de Flying V ook bij Airbus presenteren. De industrie moet gaan bewegen.”

Het kost volgens Werij vele miljarden om een nieuw vliegtuig te ontwikkelen. „Dat is de belangrijkste reden dat afgelopen decennia vooral is voortgeborduurd op bestaande inzichten. Rigoureus veranderen is bloedlink en financieel een bijna niet te nemen barrière voor de vliegtuigbouwers.”

Werij gelooft in de Flying V. „Je kunt de motor steeds blijven optimaliseren. Met de aerodynamische vorm kunnen forse besparingen worden gerealiseerd. Een kans voor Nederland met onze luchtvaarthistorie. Fokker maakt geen eigen vliegtuigen meer, maar heeft enorm veel kennis in huis.”

Vergroenen

Het futuristische toestel van TU Delft meet 55 bij 65 meter. De Flying V kan in drie groottes ontworpen worden voor 275 tot 355 passagiers. De staarten kunnen worden verlengd, zodat er meer reizigers in passen. De motoren draaien op kerosine, maar die kunnen technisch verder vergroenen.

„Er kan 20% op de brandstof en CO2-uitstoot worden bespaard”, zegt KLM-topman Pieter Elbers, die ook in deze ontwikkeling investeert. „Wij kunnen het echter niet alleen, er moet meer worden samengewerkt, over de hele linie”, vindt hij.

De luchtvaart staat voor flinke uitdagingen in verband met de vliegoverlast. Innovaties zijn hard nodig om vervuiling en lawaai terug te dringen. De concurrentie is intussen moordend, tussen de vervoerders en tussen de fabrikanten. Zo zou Boeing de B737Max te snel op de markt hebben willen brengen als antwoord op de A320Neo van Airbus. Er is dan ook veel kritiek op de certificering.

Werij stelt dat het tot 2050 onmogelijk is om grote vliegtuigen alleen op batterijen te laten vliegen, want dan vallen ze door het gewicht uit de lucht. „De toekomst is een combinatie van design, een stuk elektrificatie en bio- of synthetische kerosine.”

Ook wordt onderzoek gedaan hoe de cabine van de 21e eeuw eruit moet zien. Melkert maakt zich geen illusies. „We willen voordelig vliegen, dus zullen we nog krapper zitten. Met allerlei technologische snufjes en moderne stoelen kan het verblijf aan boord wel aangenamer worden gemaakt. De vluchtbeleving met behulp van elektronica krijgt extra aandacht.”

Proppen

Interieurontwerpers hebben bijvoorbeeld al prototypes van ’hangstoelen’ om nog meer reizigers op elkaar te proppen zonder dat ze het te benauwd krijgen. Ook Airbus en Boeing hebben patent op vreemdsoortige cabineopstellingen, soms zelfs zitten boven en tegenover elkaar. Voor de luxere klanten kunnen ligplekken in het vrachtruim worden vrijgemaakt.

Professor Sicco Santema coördineert in Delft een Europees project om passagiers sneller door drukke luchthavens te sturen en te laten boarden. „Een goede doorstroming wordt essentieel om de gigantische groei van de luchtvaart op te vangen, in de lucht en op de grond. Sensoren en lichteffecten spelen daarbij een belangrijke rol.”

Er moeten volgens hem ook oplossingen komen voor het beperken en gerichter opbergen van handbagage en het tijdig scheiden van ruimbagage. „Al dat gezeul met koffers en rugzakken zorgt voor steeds meer oponthoud en vertragingen. Apart inchecken of eerder afgeven is nodig”, toont de studie aan. Smartphone en robots krijgen volgens deskundigen een centrale plaats in de begeleiding van reizigers.

In twee uur van Schiphol naar New York vliegen. De elektrische airtaxi pakken in Amsterdam. Met een vliegende auto de files omzeilen. Het zit allemaal in de pijplijn. Het komende decennium zal experimenten laten zien, maar het duurt nog zeker tot ver na 2030 tot de vorderingen zodanig zijn dat het landschap in de lucht daadwerkelijk gaat veranderen.

Bron: Telegraaf

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)