Bezig met laden...

Studenten racen op waterstof: 'Dit is misschien wel dé toekomst van de autotechniek' | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Studenten racen op waterstof: 'Dit is misschien wel dé toekomst van de autotechniek'
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Studenten racen op waterstof: 'Dit is misschien wel dé toekomst van de autotechniek'

 /5
0 (0stemmen)

Een spannend weekend voor de studenten van het Aventus College in Apeldoorn, ze deden mee aan het WK waterstofautoracen in Praag in Tsjechië. De mbo-studenten autotechniek gingen er helaas niet met de winst vandoor, maar veel maakt dat ze niet uit. "Het is vooral de eer en de ervaring die we ermee opdoen, dat is voor ons al de prijs."

Het gaat om modelauto's op waterstof, maar dat maakt voor aanvoerder Wim Windt niet uit. "Een modelauto is qua tijd, geld en ruimte hartstikke makkelijk. En het moet nog steeds zo efficiënt mogelijk."

Dat waterstofauto's deel gaan uitmaken van onze toekomst staat volgens Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, vast: "Vooral voor grotere, zwaardere voertuigen, die een lange afstand moeten afleggen kan waterstof een hele waardevolle vorm van brandstof kan zijn."

In Nederland lijken we nu vooral nog veel aandacht te hebben voor batterij-elektrische auto's. Dat heeft volgens hem deels te maken met hoe klein ons land is: "Nederland is natuurlijk een klein land, hier ben je het hele land door in minder dan 300 km. Ons land kom je dus prima door in een elektrische auto, maar voor grotere afstanden is die batterij niet toereikend."

"Het voornaamste probleem is dat het nu nog erg duur is om waterstofgas duurzaam te produceren."                

David Smeulders, hoogleraar Energy Technology

 

Die afstanden zijn volgens hem ook deels de reden dat ze in Duitsland waterstof al veel serieuzer nemen als alternatieve brandstof. Daar gaan ze de komende jaren zo'n 400 waterstofpompen bij tankstations aanleggen. "Het feit dat Duitse autofabrikanten gaan meebetalen aan de aanleg van die waterstofpompen, geeft ook wel aan dat de auto-industrie van plan is meer van die auto's te ontwikkelen", zegt van Wijk.

David Smeulders, hoogleraar Energy Technology aan de TU Eindhoven waarschuwt ervoor niet té optimistisch te zijn over waterstofgas. "Het voornaamste probleem is dat het nu nog erg duur is om waterstofgas duurzaam te produceren." Hij wijst erop dat Nederland nu al nummer twee is in de productie van waterstofgas in Europa. "Maar daar komt nog gewoon CO2 bij vrij."


Zie hier hoe een waterstofmotor in de basis werkt:


Bron: NOS

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)