Bezig met laden...

‘Over de A2-file heen vliegen kan al vanaf 2021’ | Dutch Mobility Innovations

home "»" Communities "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" ‘Over de A2-file heen vliegen kan al vanaf 2021’
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
Announcement 

Nieuw: download de gratis DMI app hier >>   

‘Over de A2-file heen vliegen kan al vanaf 2021’

 /5
0 (0stemmen)

Het Nederlandse bedrijf PAL-V heeft de eerste 25 vliegende auto's aan particulieren in Nederland verkocht. De onderneming uit Raamsdonksveer, die al vijftien jaar aan de vliegende auto werkt, verwacht dat eind 2021 de eerste negentig exemplaren geleverd kunnen worden.

'Op dit moment wordt de fabriek met assemblagelijn gebouwd,' zei Marco van den Bosch, vicepresident Europa van PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) tegen BNR Nieuwsradio. Deze zomer worden de eerste testritten op de weg gemaakt en zullen inspecteurs van de European Union Aviation Safety Agency (EASA) testvluchten uitvoeren.

Gyrocopter met rotorsysteem

Behalve vanuit Nederland is er vooral interesse vanuit Londen, Moskou en Dubai, zegt Van den Bosch. 'Het zijn mensen die diep in hun hart altijd al hebben willen vliegen. En dat je een PAL-V naast de auto van je buren kunt zetten blijkt ook een belangrijke reden te zijn om er een te kopen.'

De PAL-V is een driewieler met opklapbare rotorbladen en een personenauto waarmee je je over de weg of door de lucht kunt verplaatsen. In de kern is het een gyrocopter met rotorsysteem op het dak dat door de wind wordt aangedreven. Aan de achterkant zit een propeller die voorwaartse snelheid geeft waardoor de rotor gaat draaien.

Plaats voor twee

Er is plaats voor twee personen, het voertuig heeft twee motoren. Eén om mee over de weg te rijden, de tweede motor wordt bijgeschakeld als er gevlogen gaat worden. Iedereen met een rijbewijs mag erin rijden. Om ermee te mogen vliegen is wel een brevet nodig dat je kunt halen met een vliegopleiding van 35 uur.

Samen met Rijkswaterstaat wordt al gezocht naar geschikte plekken waar PAL-V-vliegers kunnen stijgen en landen. Van den Bosch: 'We kijken naar exits bij snelwegen waar je op een weiland kan landen of stijgen. Inmiddels hebben we al 23 velden in het vizier.' Om de PAL-V aan de grond te zetten zou een grasbaan van 300 meter voldoende zijn. De PSL-V-eigenaar kan dan in klein kwartiertje de auto vliegklaar maken - staart uitrekken, de rotors opzetten en een safetycheck doen - om vervolgens over de file bij Nieuwegein te vliegen.

Miljardenmarkt

PAL-V verwacht veel van de opkomst van de vliegende auto en ziet dat bevestigd in een rapport van zakenbank Morgan Stanley, die een miljardenmarkt voor vliegende auto's voorspelt. Behalve PAL-V storten ook Mercedes, Uber, Airbus en Boeing zich op deze markt. Van den Bosch ziet ze niet als echte concurrenten. Hij gelooft heilig in het gyrocopter-principe van de PAL-V. 'De Volocopter van Mercedes werkt met meerdere kleinere rotorsystemen. Dat geeft een veel hogere geluidsfrequentie en er is meer energie nodig om omhoog te komen.'

Toch zal de PAL-V Liberty Pioneer Edition met een prijskaartje van €499.000 voor de happy few blijven. En dus stond Van den Bosch afgelopen week met de PAL-V op vastgoedbeurs Provada. Vastgoedhandelaren willen immers hun nieuwe kantoren en huizen goed kunnen bereiken, zo denkt het bedrijf. De goedkopere PAL-V Liberty Sport Edition is er voor €299.000.

Elektrisch vliegende auto

Echt zuinig of schoon is de vliegende auto niet met een verbruik van één op veertien en euro95 benzine in de tank. Toch heeft de PAL-V volgens Van den Bosch de zuinigste en schoonste motoren die voor deze toepassing mogelijk zijn. 'Omdat je er mee kunt vliegen moeten alle onderdelen volgens strenge vliegcriteria gecertificeerd zijn, dus ook de motor.'

PAL-V sloot onlangs een joint venture met het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) waarin beide partijen zich gaan richten op de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven vliegende auto. Als het aan PAL-V en NLR ligt moet dit binnen tien jaar mogelijk zijn.

De vraag is overigens nog wel of de Nederlandse wetgever ook klaar is om de vliegende auto's vanaf 2021 toe te laten op de Nederlandse snelwegen.

Bron: FD

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)