Bezig met laden...

Update besluitvorming Delegated Act C-ITS | Dutch Mobility Innovations

home "»" Communities "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Update besluitvorming Delegated Act C-ITS
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
Announcement 

Nieuw: download de gratis DMI app hier >>   

Update besluitvorming Delegated Act C-ITS

 /5
0 (0stemmen)

Hierbij een update van de besluitvorming over de DA C-ITS van gisteren over blokkade van DA C-ITS. Deze werd maandagochtend 8 juli j.l. in de Europese Raad als hamerstuk definitief.

 

De blokkade is op 4 juli jl. (in het vooroverleg t.b.v. de Raadsbijeenkomst van gisteren) gesteund door 21 lidstaten met 85% van bevolking EU. De enige lidstaten die vóór hebben gestemd zijn AT, BE en POL. De minister van IenW heeft vlak voor de stemming gekozen om vóór de blokkade en dus tegen de gedelegeerde verordening te stemmen.

 

Korte verklaring:

 

Zoals bekend werkt NL/IenW al jaren constructief met de Europese Commissie mee aan een gedelegeerde verordening rondom C-ITS.

 

Alhoewel de EC onze inhoudelijke bezwaren nog niet had opgelost, is eind maart na gesprekken met mevrouw Bulc en de heer Hololei, besloten om vanuit NL geen procedureel bezwaar te maken en constructief mee te blijven werken aan de gedelegeerde verordening. Dit was mede ingegeven door hun toezeggingen op het gebied van technologische neutraliteit en steun bij de start van 5G in ons land.

 

Begin mei heeft NL wel ingestemd met het verzoek van andere lidstaten voor een onafhankelijk juridisch onderzoek, om nog twijfel weg te nemen. Dat advies is recentelijk verschenen en was kritischer dan verwacht. Met name het onderdeel bevoegdheden voor implementatie van de Commissie bevat ook nieuwe inzichten die om een bredere en fundamentelere afweging vragen dan alleen voor C-ITS. Op advies van eigen juristen van IenW en BuZa, was de conclusie dat deze bezwaren niet zonder meer zijn door te schuiven naar de volgende versie van de verordening. Dat was eerder wel de gedachte bij de pragmatische en procedurele steun voor zowel de verordening als de vraag om het juridische advies.  

 

Het gesprek over hoe tekortkomingen zo spoedig mogelijk zijn te herstellen, wordt waarschijnlijk pas na de zomervakantie effectief hervat. De verwachting is dat het al snel een jaar kan duren, voor aanpassing van de verordening in samenhang met bovenliggende Europese wetgeving.    

 

Namens NL/IenW,

Marcel Otto  

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)