Bezig met laden...

Nieuwe fusie geen verrassing: autofabrikanten klonteren samen in onzekere tijden | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Nieuwe fusie geen verrassing: autofabrikanten klonteren samen in onzekere tijden
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Nieuwe fusie geen verrassing: autofabrikanten klonteren samen in onzekere tijden

 /5
0 (0stemmen)

Ieder automerk z'n eigen motorblok en onderstel. Een beetje geoefend oor kon van ver een Volkswagen van een Ford onderscheiden. Die tijd ligt ver achter ons. De verbrandingsmotor is verbannen uit de toekomststrategieën van automakers. Met elektrische aandrijving moeten we de milieudoelen halen die we ons hebben gesteld, op straffe van hoge boetes voor autofabrikanten bij CO2-normoverschrijding.

Voor de overschakeling op elektrisch moeten fabrikanten miljardeninvesteringen doen. Juist nu de omzetten teruglopen, onder meer door de inzakkende Chinese markt. Investeren dus in onzekere tijden. Om de kosten te delen, gaan de fabrikanten steeds meer samenwerken en fuseren. De voorgenomen fusie tussen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) en PSA (Peugeot Citroën) komt dan ook niet als een verrassing.


top-4 automakers bron: focus2move.com

BEDRIJF VERKOCHTE AUTO'S 2018 OMZET 2018 (EURO) WINST 2018 (EURO) WERKNEMERS
Volkswagen 10,8 miljoen 236 milard 12 miljard 610.000
Toyota 10,4 miljoen 243 miljard 16 miljard 340.000
Renault-Nissan 10,3 miljoen 147 miljard 5,8 miljard 310.000
FCA-PSA 8,9 miljoen 170 miljard 6,4 miljard 410.000

"De auto-industrie staat voor belangrijke uitdagingen en grote investeringen bij de ontwikkeling van emissievrije auto's", zegt Loek Kramer, partner bij KPMG. "Chinese automakers lopen voor bij de ontwikkeling van elektrische auto's. Ze richten zich nu vooral op de binnenlandse vraag. Maar ze zullen op termijn de sprong naar de EU maken."

'Verouderde modellen'

Fiat Chrysler Automobiles is al zo'n anderhalf jaar op zoek naar een partner. "FCA kampt met een verouderd modellen-gamma en twee verlieslatende merken: Alfa Romeo en Maserati. Dat moet nu allemaal opgelost gaan worden", zegt auto-journalist Wim Oude Weernink.

Hij verwacht dat Carlos Tavares (PSA) de dagelijkse leiding krijgt bij het nieuwe bedrijf, ondanks de financieel onderliggende positie van PSA bij de fusie. "Tavares heeft wonderen verricht, door zelfs het overgenomen Opel weer winstgevend te maken." John Elkann, erfgenaam uit de roemruchte Agnelli-familie (Fiat), zou voorzitter van de raad van commissarissen worden.PSA en FCA beheren gezamenlijk allerlei verschillende merken. "Ik denk dat die afzonderlijke merknamen absoluut blijven bestaan", zegt Oude Weernink "PSA heeft zijn zaken goed voor elkaar met kleine auto's en met een grote variëteit in verschillende marktsegmenten. En ook met elektrische auto's. Fiat is in de Fiat-Chrysler-organisatie wel een beetje ondergesneeuwd de laatste jaren."

Of er nog meer fusies komen, met steeds grotere conglomeraten tot gevolg, dat moet de toekomst uitwijzen. "Wijlen Sergio Marchionne, die Fiat-Chrysler zes jaar geleden heeft geformeerd, zei altijd: 'hier blijft het niet bij", zegt Oude Weernink. "Er moeten meer grotere groepen in de wereld ontstaan. Want de kosten van de ontwikkeling van een nieuwe auto, en de concurrentie, die zijn zo groot, daar moet je de krachten in bundelen."

Bron: NOS

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)