Bezig met laden...

410.000 banen op tocht in Duitsland door transitie elektrisch rijden | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" 410.000 banen op tocht in Duitsland door transitie elektrisch rijden
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

410.000 banen op tocht in Duitsland door transitie elektrisch rijden

 /5
0 (0stemmen)

Duitsland wacht een massa-ontslag door de overgang naar elektrische voertuigen. In het slechtste scenario verdwijnen er tot 2030 410.000 banen. Dat heeft het Duitse adviesorgaan, het Nationalen Plattform Zukunft der Mobilität (NPM), becijferd.

Volgens het vandaag verschenen NPM-rapport dreigen alleen al bij de productie van verbrandingsmotoren en onderdelen ongeveer 88.000 medewerkers hun baan te verliezen. Motoren van elektrische auto’s bevatten minder onderdelen en vereisen daarom minder onderhoud dan verbrandingsmotoren, is de redenatie.

Bovendien gaan de onderzoekers ervan uit dat de autoproductie steeds verder wordt geautomatiseerd, waardoor minder medewerkers nodig zijn, lichtte de NPM-voorzitter Henning Kagermann vanochtend toe in de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Volgens het onderzoek staan alleen al in de Duitse autosector zo’n 240.000 banen op de tocht in de komende tien jaar. 

Daarnaast zullen toeleveranciers en fabrikanten geraakt worden door de transitie, voorspellen de onderzoekers. De NPM, bestaande uit experts uit de politiek, het bedrijfsleven, vakcentrale en de wetenschap, gaat ervan uit dat er tegen 2030 zo’n 7 tot 10 miljoen elektrische auto’s op de Duitse wegen rijden. Dit is fors meer dan waar eerder rekening mee werd gehouden en is het gevolg van scherpere klimaatdoelstellingen die Duitsland zich heeft gesteld.  

Groeimotor

In het rapport roept het adviesorgaan de overheid op om maatregelen te nemen om medewerkers om te scholen en toekomstproof te maken. In 2018 was de auto-industrie nog goed voor 834.000 banen in Duitsland, het hoogste aantal sinds 1991. De sector is een belangrijke motor voor de groei van de grootste economie van Europa. 

De Duitse vereniging van autofabrikanten (VDA) denkt dat de ramingen overtrokken zijn. In een reactie spreekt de belangenclub van een ‘onrealistisch extreem scenario’. Zo zou de NPM er ten onrechte van uitgaan dat tegen 2030 elektrische auto’s en onderdelen nog slechts in beperkte mate in Duitsland worden gemaakt. ,,Die veronderstellingen zijn niet aan de orde’’, verzekert VDA-directeur Kurt-Christian Scheel. Bron: AD

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)