Bezig met laden...

Waterstofschip en containermaatschappij werken samen aan toekomst van scheepvaart | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Waterstofschip en containermaatschappij werken samen aan toekomst van scheepvaart
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Waterstofschip en containermaatschappij werken samen aan toekomst van scheepvaart

Waterstofschip en containermaatschappij werken samen aan toekomst van scheepvaart

 /5
0 (0stemmen)

Het experimentele waterstofschip Energy Observer en verschepingsmaatschappij CMA CGM werken samen aan manieren om uitstootvrije scheepvaart mogelijk te maken. Waterstof is hiervoor dé oplossing, denken beiden partijen. Met experimenten op de Observer en de kennis van CMA CGM moet de ontwikkeling van waterstofschepen in een stroomversnelling komen.

Gisteren maakten de twee partijen de samenwerking bekend. CMA CGM investeert in de missie van de Observer: de wereld rondvaren op waterstof. Het futuristisch ogende schip is daar al sinds 2017 mee bezig, en legde sinds die tijd bijna 30.000 kilometer af. De afgelopen maanden lag het 30 ton wegende waterstofschip aan de kade voor verbeteringen en onderhoud.

Waterstofauto levert brandstofcellen

Zo kreeg het schip vorige week nieuwe brandstofcellen, afkomstig van het Japanse autobedrijf Toyota. De cellen zijn aangepaste versies van de cellen uit de waterstofauto Mirai. De cellen zijn beter dan de vorige versie en moeten de Observer helpen om de Atlantische en Grote Oceaan over te steken. 17 februari vertrekt het waterstofschip voor de langste tocht tot nu toe: het zal dit jaar nog eens 30.000 kilometer afleggen.CMA CGM investeert in de missie van de Energy Observer en wil leren of de waterstoftechniek ook grootschaliger toe te passen is. Het Franse logistiekbedrijf zegt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben. Tussen 2005 en 2015 verminderde het de uitstoot per container met 50 procent. Ook zegt het bedrijf binnenkort alleen nog LNG (vloeibaar gas) te willen gebruiken voor verschepingen en vaart geen van de CMA CGM-schepen langs de Noordelijke vaarroutes. Zo hoopt het bedrijf het Noordpoolgebied te beschermen.

Drijvend laboratorium

Voorlopig is de technologie in de Observer nog niet grootschalig toepasbaar. De kosten zijn te hoog, en oceaanreuzen wegen vele malen meer dan het voormalige raceschip. Het waterstofschip is dan ook meer een drijvend laboratorium, bedoeld om de nieuwste waterstoftechnologie 'in het echt' uit te proberen. 

Bron: Duurzaambedrijfsleven

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)