Bezig met laden...

Zo zien grote steden eruit in ’het nieuwe normaal’ | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Zo zien grote steden eruit in ’het nieuwe normaal’
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Zo zien grote steden eruit in ’het nieuwe normaal’

 /5
0 (0stemmen)

Afstand houden in coronatijd: de wil is er vaak wel, maar hoe doe je dat in een drukke stad? Smalle stoepen, volle fietspaden: het kan een behoorlijke uitdaging zijn voor bewoners en bezoekers om de anderhalvemeterregel na te leven. De vier grote steden komen daarom met oplossingen om iedereen voldoende ruimte te kunnen geven. Zo introduceert Utrecht de voetgangersrotonde, schrapt Rotterdam parkeerplekken en grijpt Amsterdam het vraagstuk aan om het autoverkeer aan te pakken.

Het zal even wennen zijn voor het kooplustige publiek in de binnenstad maar sinds zaterdag doet de gemeente Utrecht een dappere poging om de menigte uit elkaar te houden. Op de Oudegracht wordt eenrichtingsverkeer geïntroduceerd: bij drukte moeten mensen achter elkaar aan schuifelen. Maar van alle maatregelen is de voetgangersrotonde misschien wel de opmerkelijkste.

Wilma (61) uit Maarssenbroek blaast even uit op een van de rood-witte blokken die de rotonde vormen. Ze staat haastig op als ze hoort waarvoor de barrière bedoeld is. „Onduidelijk hoor”, zegt ze. „Als ze nu eens met pijlen aangeven wat de bedoeling is? Ik denk dat niemand dit begrijpt.”

’Verwarring alom’

Moet je er nou links- of rechtsom omheen? Op een kruispunt van drie wegen gaat de kortste route, naar de gebakken vis van de markt of naar de rookworsten van de Hema, soms tegen de nieuwe verkeersregels in. Iemand van de gemeente probeert met gebaren orde aan te brengen.

Richard den Hartog, uitbater van café Het College in de Mariastraat, wijst naar de overkant. Links witte kruisen van de gemeente die aangeven waar je moet staan, al wachtend bij de hakkenbar, rechts een getapet kruis van een Vietnamees restaurant om het terras aan te geven.


De stoep in Utrecht heeft inmiddels zo veel kruisen, dat mensen er geen wijs meer uit kunnen worden. Ⓒ DE TELEGRAAF


Verwarring alom, stelt hij. „Ik heb geleerd: een kruis is verboden”, zegt Den Hartog. De gemeente laat desgevraagd weten dat er volgende week stickers op de plek van de kruisen komen.

De afgelopen weken werd in de domstad gekeken hoe en waar de openbare ruimte kan worden aangepast. Ondernemers in de drukste winkelstraten was al gevraagd om borden en uitstallingen binnen te halen. Om fietsers en automobilisten zoveel mogelijk vrij baan te geven, zijn in heel Utrecht de verkeerslichten op standje ’flexibel’ gezet. Daardoor krijgen de drukste verkeersstroom meer of langer groen. Ook Rotterdam, Amsterdam en Den Haag kiezen voor die aanpak.

Parkeerplekken afgesloten

In de puzzel van het verdelen van schaarse ruimte sluit Rotterdam in smalle straten parkeerplekken af. Voetgangers en fietsers krijgen zo meer ruimte op de weg om afstand van elkaar te kunnen houden. Verder wil de gemeente looproutes gaan aanbrengen om het wandelverkeer te sturen, er wordt gemikt op meer eenrichtingsverkeer.

Rotterdam heeft een digitaal meldpunt geopend waar mensen met een prikker op een kaart kunnen aangeven waar het onmogelijk is om de anderhalve meter aan te houden. Verder hoeft niemand bij de verkeerslichten nog op een knop te drukken voor groen licht: dit is geautomatiseerd en wordt met stickers aangegeven.

De weekmarkten zijn vrijdag weer opgestart, maar er mogen alleen kramen met etenswaren en bloemen staan.


De weekmarkten in Rotterdam zijn deels weer opgestart. Ⓒ ANP


Wat betreft de horeca zint Rotterdam op een flexibele aanpak. Burgemeester Aboutaleb wil niet dat zijn stad 1 juni ziet als de ’heilige datum waarop alles losgaat’. „We blijven werken aan scenario’s waarbij het stapsgewijs weer opengaat.” Grotere terrassen zijn mogelijk en daarvoor hoeven geen leges te worden betaald. Ook moeten aanvragen veel sneller worden afgehandeld. In het idee om de populaire uitgaansstraat Witte de With af te sluiten om er een megaterras van te maken, ziet Aboutaleb niets. „Dat levert problemen op, de brandweer en politie willen het niet.”

Automobilist op zijspoor in Amsterdam

In Amsterdam wordt een heel scala aan maatregelen genomen om de anderhalvemetereconomie de komende weken op te starten. Hoewel ze worden gepresenteerd als tijdelijk, ervaren veel Amsterdammers de maatregelen ook als het doordrukken van een aantal bestaande verkeersplannen waarvan de automobilist de dupe is.

Zo wordt er nagedacht over het autovrij maken van een aantal straten, met name in Centrum, Zuid en Oud-West. Op bestaande parkeerplaatsen kunnen dan tijdelijk terrassen of fietsparkeerplaatsen worden gemaakt. Voetgangers en fietsers moeten genoeg ruimte krijgen, is het devies. Zo wordt onderzoek gedaan naar het verlagen van de maximale snelheid van 50 naar 30 kilometer per uur. Fietsers mogen bovendien op de weg rijden.


In Amsterdam wordt nagedacht over het sluiten van krappe stegen. Ⓒ ANP


Vooral in de binnenstad is het passen en meten. Momenteel wordt door ambtenaren gekeken naar plannen die ondernemers aanleveren voor terrassen op de pleinen, zoals de Nieuwmarkt en het Leidseplein. Daar moet ook ruimte zijn voor bijvoorbeeld culturele voorstellingen, is het idee.

Afsluiten van stegen

Tegelijkertijd wordt er, vooral op de Wallen, nagedacht over het afsluiten van stegen, die soms niet eens anderhalve meter breed zijn. Dat geldt ook voor het instellen van eenrichtingsverkeer, ook op stoepen.

Ook is er extra toezicht op drukke plekken zoals parken, pleinen en markten. In het Vondelpark en de Albert Cuypstraat hangen sensoren waarmee het verkeer in de gaten wordt gehouden. Wordt het er te druk, dan sluit de gemeente een straat (gedeeltelijk) af of wordt besloten eenrichtingsverkeer in te stellen.

De gemeente bekijkt samen met ondernemers hoe drukke winkelstraten veilig kunnen worden ingericht met bijvoorbeeld ruimte voor wachtrijen. De tijdelijke maatregelen worden teruggedraaid op het moment dat de anderhalve meter afstand niet meer nodig is, claimt de gemeente.

Den Haag verwacht toename drukte

De Haagse burgemeester Johan Remkes waarschuwt inwoners niet massaal de straat weer op te gaan op 1 juni, als de overheidsmaatregelen worden versoepeld. „Zodra een drukke situatie ontstaat die niet beheerst wordt, dreigt (af)sluiting op grond van de noodverordening en dan kan niemand er meer gebruik van maken. Dit moeten we met zijn allen voorkomen”, zegt Remkes.


Den Haag waarschuwt inwoners niet massaal de straat weer op te gaan na 1 juni. Ⓒ PHIL NIJHUIS


Parkeergelegenheden bij parken en recreatiegebieden gaan de komende weken wel weer deels open, maar met minder capaciteit dan voorheen. Beheerders reguleren de toegang en passen de inrichting aan. Primaire gebruikers van parken, bossen en stranden zijn nog steeds de direct omwonenden die te voet of op de fiets komen.

"We moeten een nieuw evenwicht vinden."

„Het doel van de geleidelijke versoepeling van de maatregelen is niet om zo snel mogelijk weer terug te gaan naar ons oude leventje, hoe aantrekkelijk dat nu ook lijkt”, stelt Remkes. „We moeten een nieuw evenwicht vinden. Daarin is een grotere onderlinge afstand van minimaal anderhalve meter een nieuwe vaste waarde.”

Bij Haagse scholen worden in overleg tijdelijke verkeersmaatregelen genomen, zoals het afsluiten van straten tijdens haal- en brengtijden.

Achter de schermen werkt de stad hard aan plannen voor onder meer ruimere terrassen vanaf 1 juni. „Wat het kabinet dinsdag ook besluit, één ding is duidelijk: de drukte in de stad zal de komende tijd verder toenemen. Daarop bereiden we ons voor”, zegt wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte). „Daarbij blijft het belangrijk dat de stad toegankelijk blijft voor iedereen.”

Vrijdag opent een coronazorgdorp voor dak- en thuislozen op het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion. Ze kunnen daar bij coronasymptomen uitzieken.

Bron: Telegraaf

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)