Bezig met laden...

Maximaal helft treinstoelen bezet | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Maximaal helft treinstoelen bezet
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Maximaal helft treinstoelen bezet

 /5
0 (0stemmen)

Openbaar vervoer Reizigers in het OV krijgen na 1 juni te maken met veel nieuwe regels. Bijzondere opsporingsambtenaren gaan toezicht houden.

Wie na 1 juni met de bus, trein of tram reist, moet al vóór het instappen een zelf meegenomen (en liefst niet-medisch) mondkapje dragen. Ook moeten reizigers in stations vier treden afstand houden op (rol)trappen en zo min mogelijk contant betalen. In liften mogen maximaal twee personen tegelijk, zo blijkt uit de werkinstructie voor het ov in de „tweede fase” van de coronacrisis die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag publiceerde. 

Buitengewone opsporingsambtenaren zullen overtreders van de regels niet actief opsporen, maar houden wel toezicht. Wie zich niet aan de richtlijnen houdt, kan een boete krijgen. De regels gelden voor iedereen die het ov gebruikt. Het verzoek om alleen te reizen als dit noodzakelijk is, blijft van kracht. 

Niet alleen voor reizigers verandert er veel. Ook ov-medewerkers moeten per 1 juni mondkapjes dragen als het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te bewaren. Verder mogen zij reizigers alleen in geval van nood aanraken en moeten extra hygiënemaatregelen getroffen worden op stations, in winkels, wc’s en voertuigen.

In de werkinstructie staat verder dat stations worden heringericht om „loopstromen” te scheiden. Zo komen er op drukke plaatsen eenrichtingsverkeerbanen. Stations krijgen mogelijk aparte in- en uitgangen.

Reizigersvereniging Rover zegt teleurgesteld te zijn over het nieuwe protocol. Volgens Rover zijn de regels op punten niet concreet genoeg. Zo is geen besluit genomen over waar reizigers kunnen plaatsnemen. Ook zouden eerder ontstane verschillen tussen vervoerders tot verwarring leiden.

De NS verwacht vanaf dinsdag 2 juni ongeveer 50 procent van de stoelen in treinen te kunnen gebruiken. Vanaf die datum, de dag na Pinksteren, geldt een verruimde dienstregeling met een maximaal aantal treinen dat mogelijk is onder corona-omstandigheden. 

In de treinen zullen alleen stoelen aan de raamzijde beschikbaar zijn, die worden met een groene sticker beplakt. Is er geen groene stoel meer vrij in de trein, dan worden reizigers verzocht de trein te verlaten. Fietsen zijn voorlopig niet toegestaan. De NS gaat dagelijks bijhouden hoeveel mensen er in de trein zitten. Vanaf 2 juni geldt voor zover mogelijk de reguliere dienstregeling.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) heeft met het onderwijsveld afgesproken dat scholieren en studenten de komende periode nog zo min mogelijk gebruikmaken van het ov en niet tijdens de spits reizen. Ze is ook in gesprek met werkgevers, om afspraken te maken over thuiswerken en openingstijden.

Bron: NRC

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)