Bezig met laden...

Vuilniswagens op waterstof in Noord-Brabant als onderdeel van groot Europees project | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Vuilniswagens op waterstof in Noord-Brabant als onderdeel van groot Europees project
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Vuilniswagens op waterstof in Noord-Brabant als onderdeel van groot Europees project

Vuilniswagens op waterstof in Noord-Brabant als onderdeel van groot Europees project

 /5
0 (0stemmen)

Afvalinzamelingsbedrijf Blink rijdt in samenwerking met recyclelaar SUEZ sinds begin deze maand met twee waterstofvuilniswagens in Noord-Brabant. De samenwerking is onderdeel van een Europees project om de potentie van rijden op waterstof te onderzoeken.

De waterstoftrucks  rijden in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en Heeze-Leende in Zuidoost Brabant en maken gebruik van het waterstoftankstation in Helmond. Fabrikant E-Trucks Europe bouwt de vuilniswagens; in totaal ontwikkelde E-Trucks vijftien trucks binnen het Europese REVIVE project.

In het kader van REVIVE wordt de komende jaren in acht steden in vier Europese landen ervaring opgedaan met het rijden met waterstoftrucks. Het is de bedoeling dat deze pilot de marktintroductie van waterstofvrachtwagens de komende jaren in een stroomversnelling brengt.

Europese transportemissies

De Europese Commissie stelt steeds striktere milieueisen voor de transportsector. In 2050 moeten de lidstaten de broeikasgasemissies van de sector met 60 procent reduceren ten opzichte van meetjaar 1990. Zeker voor de luchtkwaliteit in de stedelijke gebieden, waar veel vuilniswagens opereren, is het verminderen van de uitstoot van CO2 en fijnstof van belang.

Waterstof als duurzame brandstof

De waterstofvrachtwagen biedt een transportsector een schoner alternatief dan de nu veel gebruikte dieseltruck. De door Blink en SUEZ gebruikte wagens rijden volledig elektrisch, waarbij de enige vorm van uitstoot bestaat uit waterdamp. Bovendien zijn de wagens stil en is hun actieradius vergelijkbaar met de dieselvariant. Om de vrachtwagens echt duurzaam te maken, moeten ze echter wel rijden op groene waterstof, gemaakt met duurzame stroom. Nu is waterstof bij tankstations vaak nog gemaakt van aardgas.

Bron: Change.inc

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)