Bezig met laden...

Elektrisch vliegtuig van Rolls-Royce maakt eerste vlucht | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Elektrisch vliegtuig van Rolls-Royce maakt eerste vlucht
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Elektrisch vliegtuig van Rolls-Royce maakt eerste vlucht

Elektrisch vliegtuig van Rolls-Royce maakt eerste vlucht

 /5
0 (0stemmen)

Afgelopen week maakte het elektrische vliegtuig van Rollys-Royce zijn eerste kilometers in de lucht. In totaal vloog de ‘Spirit of Innovation’ vijftien minuten. In 2026 wil de vliegtuigbouwer een volledig elektrisch vliegtuig voor personenvervoer op de markt brengen.

Het vliegtuig wordt voortgestuwd door een elektrische aandrijflijn van 400 kilowattuur. Volgens Rolls-Royce is dit ‘het meest krachtige batterijpakket voor een vliegtuig ooit’.

De Spirit of Innovation wordt gebouwd om het snelheidsrecord van elektrische vliegtuigen te breken. Deze staat nu nog op naam van Siemens die in 2017 een elektrisch vliegtuig met 210 mijl (338 kilometer) per uur door de lucht liet zoeven. Rolls-Royce streeft naar een snelheid van 300 mijl (483 kilometer) per uur. Het bedrijf vertelde niet welke snelheid het tijdens deze eerste vlucht heeft behaald.

Duurzame luchtvaart

CEO Warren East voegt daar in het persbericht nog aan toe dat het niet alleen om het wereldrecord gaat. “De technologie voor dit programma heeft ook spannende toepassingen voor de publieke luchtvaart en kan helpen om ‘jet zero’ te realiseren.”

De Spirit of Innovation is in ieder geval niet geschikt voor personenvervoer. In het vliegtuig is slechts ruimte voor één piloot. De rest van het ruim is gereserveerd voor het batterijpakket.


50377068922 4dc690616b hEen groot deel van de ruimte in het vliegtuig wordt bezet door het accupakket | Credit: Rolls-Royce

Elektrisch passagiersvliegtuig

Op het moment werkt Rolls-Royce samen met Tecnam, een andere vliegtuigbouwer en Widerøe, de grootste regionale luchtvaartmaatschappij van Scandinavië. Samen ontwikkelen ze een volledig elektrisch vliegtuig bedoeld voor personenvervoer. In 2026 moet dit vliegtuig de eerste passagiers rondvliegen.

Regionale luchtvaart

De luchtvaart is door de hoge uitstoot van kerosine een vervuilende industrie. Daarom moet het op zoek naar alternatieven. Elektrisch vliegen is daarbij een optie. De verwachting is dat dit voor lange afstandsvluchten echter geen mogelijkheid is, door het gewicht van de accu’s die tussentijds opgeladen moeten worden. Voor korte vluchten met minder personen, zoals bij regionale luchtvaart, biedt batterij-elektrisch mogelijk wel een uitkomst.

Bron: Change.inc

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)