Bezig met laden...

Files in de stad schrikbarend | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Files in de stad schrikbarend
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Files in de stad schrikbarend

Files in de stad schrikbarend

 /5
0 (0stemmen)

EINDHOVEN - Het filemonster lijkt van geen ophouden te weten. Opnieuw werden dinsdag records gebroken sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar de drukte op de weg concentreert zich niet alleen op de snelwegen, ook in de steden wordt het steeds drukker. ,,Het oponthoud om met de auto de stad in of uit te rijden neemt schrikbarend toe”, constateert Vincent Martinier, verkeersexpert van TomTom.De ANWB noteerde in de ochtendspits maar liefst een lengte van 759 kilometer aan opstoppingen, veel meer dan de 468 van vorige week en de 650 kilometer die al een keer in de avondspits werd geregistreerd.

„De meeste mensen denken dat de files het ergst zijn op snelwegen, maar wij zien juist dat de meeste vertragingen in steden zelf plaatsvinden. Automobilisten denken vaak dat het klaar is met de files als ze de snelweg afgaan, maar niets is minder waar”, aldus de zegsman.

Flexibele werktijden

„Nu we allemaal weer massaal naar kantoor gaan, verwachten we dat dit alleen maar erger wordt als Nederlanders niet flexibel omgaan met hun werktijden en zo de drukte over de dag kunnen spreiden”, vervolgt Martinier. „Iets wat we tijdens de lockdowns hebben geleerd, lijkt nu alweer vergeten en dat is natuurlijk jammer, omdat je dan op een herfstige dag als vandaag al snel in de file komt te staan.”

De data van TomTom geeft aan dat een automobilist voor een ritje in bijvoorbeeld Den Bosch dinsdagmorgen 99% meer reistijd moest inplannen dan op een rustige dag. Ook in steden als Rotterdam met 78% , Leiden 72% en Breda 67% zie je die tendens.

Nieuwe records

Ook bij de ANWB houden ze hun hart vast. „Natuurlijk regende het vanmorgen, maar zo extreem slecht was het weer niet. Je moet er dan ook niet aan denken wat er gebeurt als het echt met bakken de hemel uitkomt of het deze winter echt gaat sneeuwen. Dan gaan we opnieuw records schrijven”, verwacht verkeersspecialist Arnoud Broekhuis van de verkeersinformatiedienst.

„Maar ik ben wel verrast dat het weer zo snel fout kan gaan. Dat het wegennet in ons land onmiddellijk verzadigd lijkt als mensen tegelijk op pad gaan. Dinsdag is een drukke dag, maar ik kijk nu al met vrees uit naar de donderdag, die ook een populaire werkdag is”, aldus Broekhuis.

De mobiliteitsexpert zegt dat niet alleen meer mensen onderweg zijn naar hun werk, maar dat er ook nog vakantieverkeer op pad is. „Er zijn nog veel mensen die in eigen land gebleven zijn en in het naseizoen eropuit gaan. Dat veroorzaakt mogelijk ook nog extra verkeer. Ik ben ook erg nieuwsgierig hoe het volgende week verloopt als de herfstvakantie aanbreekt en het woon-werk- en vakantieverkeer zich met elkaar gaan mengen.”

De meeste files stonden dinsdagmorgen in het zuiden en midden van het land, waarbij het vooral in de provincie Noord-Brabant stilstaan of langzaam rijden was.

Bron: Telegraaf

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)