Bezig met laden...

4 miljoen euro voor Nederlandse start-up LionVolt om duurzame en snelle batterij te maken | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" 4 miljoen euro voor Nederlandse start-up LionVolt om duurzame en snelle batterij te maken
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
4 miljoen euro voor Nederlandse start-up LionVolt om duurzame en snelle batterij te maken

4 miljoen euro voor Nederlandse start-up LionVolt om duurzame en snelle batterij te maken

 /5
0 (0stemmen)

De Nederlandse start-up LionVolt heeft tijdens een investeringsronde 4 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf ontwikkelt snelle, veilige en milieuvriendelijke batterijen die een goed alternatief kunnen zijn voor de huidige batterij.

Elektrisch rijden groeit hard. De Tesla was het afgelopen jaar de bestverkochte auto in Europa, en ook steeds meer andere automerken komen met elektrische modellen. Er is dus een groeiende vraag van de industrie naar snelle, veilige en milieuvriendelijke batterijen. De Nederlandse start-up LionVolt ontwikkelt batterijen waarmee elektrische auto’s een drie keer grotere afstand afleggen, en vijf keer sneller opladen.

Met behulp van een 3D-batterijtechnologie maakt LionVolt een nieuwe batterij die achteraf kan worden gebruikt in bestaande apparaten, zoals in je telefoon maar ook in een elektrische auto of vliegtuig. De batterij is een stuk veiliger, weegt de helft minder en werkt twee keer zo snel dan bestaande litium-ionbatterijen. De nieuwe techniek kan zo worden opgeschaald dat de kosten van de batterij laag zijn.


Hoe werkt het?

De batterij bestaat uit miljarden paaltjes, bedekt met laagjes duurzaam materiaal. Die laagjes worden gemaakt met de techniek Spatial Atomic Layer Deposition. Dat is een methode om extreem dunnen lagen, van enkele nanometers, op een oppervlak aan te brengen. Zo ontstaat er een 3D-constructie met een groot oppervlak. De ionen hoeven nu nog maar een korte weg af te leggen waardoor het laden en ontladen veel sneller gaat dan een doorsnee batterij.


Duurzame batterij

Voor het maken van de meeste batterijen zijn onder andere kwik, lood, cadium en kobalt nodig, (zware) metalen die worden gewonnen in landen zoals China en Congo. En dat gebeurt vaak niet onder de beste omstandigheden. Bovendien komen er bij de winning veel schadelijke stoffen vrij die het milieu schaden. De batterijen van LionVolt worden gemaakt zonder zware metalen. Het alternatieve materiaal is volgens LionVolt circulair en kan aan het einde van de levensduur opnieuw gebruikt worden.

LionVolt komt voort uit zeven jaar Research en Development in het TNO Holst Centre. De financiering van 4 miljoen euro wil de start-up gebruiken om de techniek uit te rollen en de productie op te schalen. In eerste instantie zullen de batterijen gebruikt worden in draagbare producten, zoals telefoons of smartwatches. Later kan de batterijtechnologie een goed alternatief zijn voor de huidige batterijen die worden gebruikt in elektrische auto's.

Bron: Change.inc

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)