Bezig met laden...

Raad van State vernietigt bestemmingsplan Feyenoord City | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" artikelen "»" Raad van State vernietigt bestemmingsplan Feyenoord City
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Raad van State vernietigt bestemmingsplan Feyenoord City

Raad van State vernietigt bestemmingsplan Feyenoord City

 /5
0 (0stemmen)

De Raad van State (RvS) zet een streep door de Rotterdamse bouwplannen voor het project Feyenoord City. Daarmee is de bouw van bijna vierduizend woningen met infrastructuur, stadspark en een nieuw stadion van de baan.

Volgens de rechter had de gemeente bij het vaststellen van het bestemmingsplan moeten inzien dat het plan om een nieuw voetbalstadion aan de Nieuwe Maas te bouwen, niet uitvoerbaar was. In de eerste plaats omdat er geen zekerheid was over het gebruik van het nieuwe voetbalstadion, maar ook omdat er ‘serieuze onzekerheid bestond over de vereiste financiële middelen’, redeneert de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

50 miljoen euro tekort

Er ontbrak zeker 50 miljoen euro aan financiering voor het stadion toen het bestemmingsplan werd vastgesteld, stelt de Raad van State. Daarom had de gemeenteraad bij vaststelling van het plan ‘gerede twijfel’ moeten hebben over de financiële haalbaarheid, aldus de rechter.

Omdat het stadion een wezenlijk onderdeel is van het bestemmingsplan, vernietigde de rechter vanochtend het volledige project Feyenoord City. Dit geldt voor alle onderdelen, dus ook voor de woningbouwplannen in de regio.

Woontorens en sportfaciliteiten

In het gebied zouden naast het nieuwe Feyenoord-stadion onder meer vierduizend woningen moeten komen. Daarnaast zou er nieuwe infrastructuur worden aangelegd, de zogenoemde Strip, die het nieuwe stadion moet verbinden met het gebied rondom de Kuip. Aan de Strip waren woontorens, sportfaciliteiten, een grote bioscoop en (sport)winkels gepland.

Stichting Vrienden van De Kuip en diverse bedrijven en omwonenden vonden de uitvoerbaarheid van deze plannen onzeker en spanden daarom de zaak aan bij de Raad van State.

De gemeenteraad ging in 2020 akkoord met het bestemmingsplan, maar vorig jaar werd de bouw van het stadion plotseling uitgesteld omdat de bouwkosten volgens aannemer BAM flink hoger uitvielen dan de aanvankelijke begrote 444 miljoen euro. Na deze tegenvaller wilde de gemeente toch graag door met de bouw van de woningen en de ruimte voor het nieuwe stadion open laten liggen totdat er een levensvatbaar stadionplan zou liggen. De Raad van State steekt daar nu een stokje voor.

Bron: Cobouw

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)