Schakel JavaScript in om de bestand uploader te gebruiken.
Niet alleen overheden hebben dankzij de toenemende digitalisering tegenwoordig toegang tot een schat aan informatie. Ook reizigers en consumenten maken er, ieder op een eigen manier, dankbaar gebruik van. Overal en altijd staat online informatie tot onze beschikking. Tijdens het reizen worden we digitaal ondersteund met actuele gegevens over reistijden, files en routeadviezen: persoonlijk en op maat. Dankzij diezelfde data kunnen transporten optimaal worden gepland op basis van real-time inzicht in de actuele drukte en bijvoorbeeld de beschikbaarheid van laad- en losplekken. Om iedereen die dat wil, te kunnen voorzien van die actuele en vooral ‘op maat’ informatie, is een constante stroom van data nodig.
De data kan uit publieke of private bronnen komen. Veel data zit opgesloten in applicaties: die zijn vaak alleen beschikbaar in het softwarepakket van een bedrijf of van een bepaalde afdeling binnen een gemeente. De afdeling milieu heeft bijvoorbeeld data over de luchtkwaliteit, maar daar kan een andere afdeling niet zomaar bij. Als samenwerkende overheden zetten we ons er voor in om de eigen data én de data die in de markt verkrijgbaar is breder beschikbaar te maken. Dat doen we met de volgende programma's:
In het Bestuurlijk Overleg MIRT van november 2018 hebben de minister van Infrastructuur en Waterstaat en alle landsdelen afspraken gemaakt over digitalisering. Eind 2023 zorgen zij ervoor dat alle publieke data, dus data van overheden, voor 90% op orde is. Binnen het programma Digitalisering Overheden werken lokale en regionale overheden samen met het Rijk aan het op orde brengen van data in het mobiliteitsdomein. De governance van dit programma bestaat onder meer uit de Regionale Data Teams en het Landelijk Dataketen Overleg. Ben je aangesloten bij het LDKO of een van de RDT’s? Meld je dan aan voor de besloten community Digitalisering Overheden voor meer informatie.
Toenemend gebruik van data biedt ongekende mogelijkheden, maar brengt ook risico’s met zich mee zoals het hacken van een netwerk of misbruik van data. Als het gaat om het gebruik van data en digitalisering binnen het mobiliteitsdomein, zijn gemeenten, provincies én het Rijk samen aan zet om de privacy en security (digitale veiligheid) in de mobiliteitsketen te waarborgen. Zodat iedereen slimmer én veiliger kan reizen, nu en in de toekomst. Kijk hier voor de community privacy en security.
Eén centraal loket waar alle mobiliteitsdata vindbaar en uitwisselbaar is, waar je terecht kunt met vragen over mobiliteitsdata en waar je je als gebruiker van deze data geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit. Dat is het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata.
Het NTM wordt opgezet door het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), in samenwerking met o.a. het samenwerkingsverband van decentrale ov-autoriteiten (DOVA), CBS en de RDW (de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt). Het NTM zorgt dat publieke en private mobiliteitsdata meer in samenhang te gebruiken zijn en biedt hiermee oplossingen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en vraagstukken rond multimodale bereikbaarheid.
Het NTM ontwikkelt zich incrementeel, de komende tijd wordt er steeds nieuwe informatie toegevoegd zoals, wegwerkzaamheden, vertrektijden van OV, de beschikbaarheid van laadpalen en deelfietsen. Meer informatie vindt je hier.
Data biedt sturing op de stad