Bezig met laden...

Wat we leerden in Parijs over openbare ruimte, openbaar vervoer en logistiek | Dutch Mobility Innovations | DMI

home "»" Community's "»" Dutch Mobility Innovations "»" blogs "»" Editor dmi "»" Wat we leerden in Parijs over openbare ruimte, openbaar vervoer en logistiek
Dutch Mobility Innovations

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Wat we leerden in Parijs over openbare ruimte, openbaar vervoer en logistiek

Wat we leerden in Parijs over openbare ruimte, openbaar vervoer en logistiek

 /5
0 (0stemmen)

De afgelopen week was ik samen met collega’s van de gemeente en met Geert Kloppenburg en Rob van der Bijl in Parijs. We zagen hoe ze in Parijs nadenken over de rol van de openbare ruimte, het openbaar vervoer en logistiek. Graag wil ik je meenemen langs verschillende inzichten die we hebben opgedaan.

In het bijzonder wil ik ook stilstaan bij de ontvangst door wethouder David Belliard. We spraken over de uitdagingen van onze steden. Nu is Parijs een stukje groter, toch zijn er veel overeenkomsten. We ervaren veel van dezelfde problemen. Te veel auto's in de stad, slechte luchtkwaliteit, hittestress, noem maar op. Onze steden zijn niet hetzelfde maar we kunnen veel van elkaar leren. De pragmatische ‘no nonsens’-mentaliteit die de Parijzenaren hanteren in het opnieuw inrichten van de openbare ruimte vond ik inspirerend. Met vallen en opstaan nemen ze daar in sneltreinvaart maatregelen om de openbare ruimte anders te verdelen. Waar vroeger de auto alle ruimte kreeg komt er nu steeds meer ruimte beschikbaar voor voetgangers, fietsers en broodnodig groen. De tactiek is heel simpel. Met weinig werkzaamheden zetten ze daar een weg af, tekenen ze fietspaden in en komen er speeltoestellen op straat. Zo kan de openbare ruimte snel anders worden gebruikt. De oevers van de Seine zijn vandaag de dag autovrij en de stad kent prachtige wandelroutes.


No alt text provided for this image


In de tweede plaats zagen we in Parijs hoe een fijnmazig openbaar vervoernetwerk met een uitgesproken sociale functie grote voordelen biedt voor de stad. In Parijs kiezen ze ervoor het OV als basisbehoefte te zien. Van een economisch product naar een sociale voorziening. Iets waar ik ook heen wil met onze regio. Vaak zijn we nog gewend dat je via het centrum moet reizen als je naar een ander deel van de stad wil gaan – ook Parijs worstelt daarmee. In Parijs zijn ze dat nu aan het veranderen. Wij willen ook meer naar een netwerk dat zich niet alleen richt op het centrum, maar juist ook stadsdelen buiten het centrum met elkaar en de regio verbindt. Een stad met meerdere ‘kernen’. Dat ontlast het drukke centrum en zorgt voor snellere verbindingen tussen stadsdelen. En dus voor meer mogelijkheden voor inwoners van de stad die naar werk, school of familie reizen.


No alt text provided for this image


Een derde inzicht ging over het belang van de regio en de verbondenheid van het centrum en het geheel van voorsteden. Zo zagen we hoe een busremise overdag dienstdoet als logistieke hub. De goederen komen van buiten de stad en worden daar overgezet op kleine uitstootvrije voertuigen. Een mooi voorbeeld van hoe ondernemers de stad leefbaarder maken. Het belang van goede samenwerking tussen regio en binnenstad werd ook zichtbaar in wijken waar juist het OV beperkt was. Een tekort aan aandacht op een wijk zorgt voor achterstand. Het was dan ook heel inspirerend te zien hoe een dappere burgemeester als Philippe Rio van banlieu Grygny een bus laat rijden door zijn wijk en hoe dat een wereld van verschil maakt.


No alt text provided for this image


Kortom, dit was een prachtige reis waar we veel inzichten hebben opgedaan. Sommige om direct in de praktijk te brengen. Maar vooral de mentaliteit waarmee de Parijzenaren in sneltreinvaart werken aan een leerbaardere stad neem ik mee als inspiratie. 

Veel dank voor de organisatie en ontvangst!

Bron LinkedIn: Melanie van der Horst - wethouder Amsterdam, Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit, Openbare ruimte en groen, Water, Aanpak Noord.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)